Jurnaliștii britanici au fost la „adevărata” casă a lui Vlad Țepeș și scriu că Bran este „doar marketing pentru turiști”
Jurnaliștii de la The Sun au fost în vizită la „adevărata” casă a lui Vlad Țepeș, despre care scriu că a fost lăsată în paragină timp de decenii. Foarte impresionați de cetatea din județul Argeș, la care se ajunge urcând 1480 de trepte, britanicii au realizat un reportaj în care amintesc și de Castelul Bran. Despre acesta ei trag concluzia că nu are nicio legătură cu Țepeș și că este „doar marketing pentru turiști”.
Britanicii au venit să vadă adevăratul castel în care a trăit Țepeș
„Adevăratul castel” a lui Dracula, unde a trăit însetat de sânge Vlad Țepeș, a fost lăsată neatinsă zeci de ani, scrie The Sun.
În ultimii cinci ani monumentul istoric a fost reabilitat cu bani europeni, iar jurnaliștii străini au venit să îi afle povestea.
Cetatea Poenari se află pe un vârf de munte lângă localitatea Arefu, la 4 kilometri de barajul și lacul de la Vidraru, și la aproximativ 60 de kilometri de Pitești.
Cândva un castel care se întindea pe o suprafață foarte mare, a fost avariat de un șir de cutremure în anii 1990, scriu britanicii, foarte impresionați de dimensiunile cetății.
Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a spus că Poienari este „adevăratul” castel al lui Vlad Țepeș cel care l-a inspirat pe contele Dracula în romanul lui Bram Stoker din 1897.
Cetatea „de nepătruns”, cocoțată pe o stâncă de 800 de metri, a fost casa celebrului Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracula, în timpul domniei sale.
Britanicii au fost foarte surprinși să afle că, de fapt, Castelul Bran, celebru în întreaga lume, fiind asociat cu numele domnitorului Vlad Țepeș, nu are nicio legătură cu acesta.
„Vlad Țepeș a domnit de trei ori. În timpul celei de-a doua domnii, el a construit doar trei monumente – mănăstirile Comana și Snagov și cetatea Poenari. Castelul Bran nu are nicio legătură cu Vlad. Nu el a construit acel castel – este doar marketing pentru turism. Adevăratul castel al lui Vlad Țepeș este cetatea Poenari”, a declarat Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș pentru The Sun.
Cetatea Poenari se deschide, în sfârșit
Pentru că la Cetatea Poenari se ajunge urcând un număr de 1480 de trepte, autoritățile au în vedere să realizeze și un mijloc de acces mecanizat, posibil o telecabină ca cea folosită la Cetatea Râșnov.
Lucrările de consolidare și restaurare de la Cetatea Poienari au fost realizate în urma unui proiect european accesat de Consiliul Județean Argeș, în valoare de 23,3 milioane lei, din care 13,6 milioane lei a fost contribuția beneficiarului.
„Chiar dacă recepția va fi făcută în curând, având în vedere condițiile meteorologice, cel mai probabil cetatea va fi redeschisă publicului în primăvara anului viitor”, transmite CJ Argeș, potrivit presei locale.