Mafia deșeurilor, lovită de DIICOT. Mascații au făcut percheziții în 5 județe din vestul țării
Prima zi din octombrie a venit cu percheziții uriașe în cinci județe din vestul țării într-un dosar de contrabandă cu deșeuri. Este vorba de tonele de gunoaie aduse în țară de peste granița de Vest a țării.
Ce au anunțat autoritățile
„La data de 1 octombrie 2023, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, efectuează 44 de percheziţii domiciliare, în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contradandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara), precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale”, transmite IGPR, scrie Observatornews.ro.
Oamenii ar fi profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante.
Cum acționau infractorii
A fost vorba despre modificarea documentelor de însoțire a mărfii. De altfel, transportatorii cunoșteau foarte bine mecanismul, pentru că introduceau deșeurile prin punctele de trecere a frontierei cu Ungaria la finalul săptămânii, pe timpul nopții, atunci când inspectorii Gărzii de Mediu lipsesc din punctele vamale.
1.500 de deșeuri au intrat ilegal în România
Pe timpul verificărilor au fost descoperite nu mai puțin de 57 de astfel de transporturi. Practic, în total vorbim de peste 1.500 tone de deșeuri care au intrat pe teritoriul României. Aceste firme predau deșeurile unor altor companii care le ardeau, iar mai apoi acestea erau folosite ca materie primă pentru, spre exemplu, fabrica de ciment din județul Hunedoara. Important de spus este faptul că astăzi urmează ca la sediul DIICOT Timișoara să ajungă 40 de persoane care vor fi audiate.