Mai mulți străini s-au mutat într-un sat din România. „M-am chinuit doar cu limba română. S-a păstrat simțul libertății"

13 august 2024 5:39   Național

Tot mai mulți cetățeni din Germania, Anglia și Olanda au renunțat la țările lor pentru a se stabili în România. Leyton Shawn este englezul stabilit în satul Hărțăgani, împreună cu soția sa româncă, scrie adevărul.ro. Cei doi se ocupă cu terapia naturistă și de biorezonanță și se declară extrem de fericiți.

 "M-am chinuit doar cu limba română"

Leyton Shawn și soția lui s-au mutat în satul Hărțăgani, din Hunedoara. „Am descoperit acest loc cu ajutorul soției mele, care provine din Maramureș, dar a fost la școală la Deva. Ea cunoștea zona din vremea școlii. Veneam în vacanța aici și priveam în jurul nostru, iar când am decis să ne mutăm, părea că această zona oferea un echilibru perfect, în ce privește relieful și distanța de oraș.

Toată lumea din aceste locuri a fost foarte bună și deschisă față de mine și foarte ospitalieră. M-am chinuit doar cu limba română. Am reușit să învăț foarte puțin să o vorbesc, atât cât să nu mor de foame, cât să supraviețuiesc. Dar românii au fost răbdători cu mine”, a relatat Leyton Shawn.

Satul Hărțăgani se află în zona de centru-nord a județului Hunedoara, la 4 km de comuna Băița și la 27 de km de municipiul Deva, într-o zonă pitorească. Ca așezare, satul se întinde de-a lungul a 4 văi, care converg (Racăș, Carpeni, Grelești, Gruieri).

 "Când merg în Anglia, îmi pare un mediu aglomerat"

Leyton Shawn declară că atunci când merge în Anglia nu își mai găsește locul. „Și eu provin dintr-o zonă rurală din Anglia, dar pare cu totul diferită de ceea ce am găsit în România. Când merg în Anglia, îmi pare un mediu aglomerat și chiar opresiv. Pe când aici, în special în satul Hărțăgani, am regăsit simțul libertății. Aici s-au păstrat spiritul de comunitate și tradițiile din generațiile trecutului. Este un loc în care vremea de afară încă determină ce activități și munci se fac în sate. Cu un astfel de loc rezonez foarte bine”, povestește Shawn.

„Când am venit în aceste locuri, erau multe case scoase la vânzare. Lumea pleca de aici. Apoi cu timpul, au revenit români plecați mulți ani la lucru în SUA, Canada și în Europa, dar s-au mutat aici și familii de olandezi, englezi, germani”, spune Shawn. 

De la New York la în Hărțăgani 

Pentru 28 de ani, românca Florica Zaharia a fost membră a Department of Textile Conservation (DTC) la The Metropolitan Museum of Art (The Met), din care, 13 a fost Conservator in Charge al DTC, coordonând un grup de conservatori de textile de renume mondial.

După pensionarea din 2016, ea s-a întors în România, țara de origine, și a deschis Muzeul Textilelor, în Băița și Hărțăgani, județul Hunedoara, România. Acesta este un muzeu privat de textile cu o colecție de aproximativ 12.000 de piese din România și din toată lumea, colectate împreună cu familia pe durata a ultimilor patru decade.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Mai multe