Locul din România care atrage ca un magnet turiștii străini. Are o lungime de 10 kilometri: „Este de-a dreptul uimitoare”

Peștera Polovragi se numără printre cele mai apreciate de la noi din țară. Se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 metri. Spre deosebire de alte peșteri, aceasta are o temperatură constantă de circa 8-9 grade Celsius. Locul este cunoscut drept casa lui Zamolxe și este vizitat în fiecare an de 50.000 de persoane.

Locul din România care atrage ca un magnet turiștii străini
Locul din România care atrage ca un magnet turiștii străini

Peştera Polovragi, tot mai căutată de turiști

Zilele călduroase de vară şi vacanţele au aglomerat celebra peşteră Polovragi, din munţii Căpăţânii, din judeţul Gorj. Grotele au devenit locul perfect pentru cine caută un strop de răcoare pe cărări de munte. Deşi afară este căldură dogoritoare, turiştii sunt nevoiţi să ia o haină în plus pe ei odată ce se aventurează în subteran.

Ajunşi pentru prima dată acolo, străinii sunt fascinaţi de povestea casei lui Zamolxe. Mai ales că o descoperă la nouă grade. „Este de-a dreptul uimitoare. Fiecare peşteră e diferită. Am văzut multe în Europa, dar aceasta e foarte frumoasă", spune un turist venit din Germania, pentru Observatornews.ro

Cel mai misterios loc din peșteră

Cel mai misterios loc din Peştera lui Zamolxes este presupusul portal despre care legendele spun că se deschide în noaptea de Înviere şi face trecerea către o altă dimensiune. Peştera are o lungime de peste 10 kilometri, dar se poate vizita doar o porţiune de 600 de metri. Dincolo de tavanul gros de 350 de metri a fost o cetate dacică. Biletul de intrare este de 20 de lei.

Peștera Polovragi este o peșteră caldă și umedă 

Peștera Polovragi Foto: arhivă Click!
Peștera Polovragi Foto: arhivă Click!

Zona este una cu multă încărcătură istorică, fapt dovedit de numeroase cercetări arheologice. S-a descoperit o așezare dacică cu două nivele, datând din sec. II – I î. Hr. Un nivel al așezării era situat la înălțime pe Platoul Padeșului și al Crucii lui Ursache și funcționa ca o cetate de refugiu. Un alt nivel, jos, în apropiere de ieșirea Oltețului din Chei, în punctul numit “Gura Pietrei”, nivel ce funcționa ca așezare civilă.

Peștera Polovragi este o peșteră caldă și umedă, despre care se pune că „plânge”. De fapt, sunt picături din infiltrații, apă bogată fie în carbonat de calciu, fie în bioxid de siliciu, oxid de fier, în funcție de straturile pe care apa le străbate. În funcție de impuritățile pe care le transportă apa în galeria principală, aceasta își schimbă culoarea din aval către amonte, pe porțiuni care au căpătat, în timp, denumiri precum: Bolta însângerată, Camera Albă, Sala Divină. 

Cum ajungi la peștera Polovragi

Comuna Polovragi este așezată în Depresiunea Polovragi, judetul Gorj, depresiune situată în partea central sud-vestică a țării, făcând parte din Depresiunea Subcarpatică Olteană cuprinsă între Bistrița Vâlcii și Tismana, aflandu-se la mijlocul distantei dintre Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea Accesul în localitate este unul facil fiind străbătută de DN 67 (Târgu Jiu–Râmnicu Vâlcea) la sud și de drumul județean 665 desprins din DN 67 pe traseul Horezu – Vaideeni – Polovragi – Novaci – Bumbești Jiu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net