Cum alegem peştele pentru masa de Buna Vestire. Secretul pe care puțini români îl știu

24 martie 2023 16:28   Național
Ultima actualizare:

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc mâine Buna Vestire sau Blagoveştenia. Alături de sărbătoarea Floriilor, Buna Vestire este ziua în care s-a stabilit că cei care ţin postul dur de 40 de zile au voie să mănânce peşte. De aceea, cu o zi înainte de marea sărbătoare, pescăriile şi magazinele care vând peşte proaspăt sau congelat sunt asaltate de clienţi.

Pescăriile din toată ţara au fost luate cu asalt, dis de dimineaţă, cu numai o zi înainte de Buna Vestire. Cei care ţin Postul Paştelui au dorit să se poată bucura de dezlegarea la peşte de sâmbătă, 25 martie. Şi comercianţii s-au pregătit să facă faţă cererii mari, scrie adevarul.ro. 

Cât costă peştele proaspăt

„Avem peşte proaspăt de multe feluri şi fiecare îşi alege ce îi place mai mult. Cel mai căutat este scrumbia, pentru că e sezonul în care se pescuieşte cel mai mult şi merge foarte bine la grătar”, spune vânzătoarea unei pescării.

Carasul costă 19 lei, codul eviscerat 30, ştiuca 32, iar rondelele de crap 49 de lei. Cei care doreau ceva mai special puteau alege calcan de Marea Neagră sau chiar diverse specii de peşte oceanic, însă nu la fel de proaspăt. Cumpărătorii par mulțumiți de ofertă.

Arăta bine peştele şi se găseşte la toate preţurile. E peşte şi pentru buzunarele mai goale, şi pentru cele mai pline”, spune o gospodină surpinsă la cumpărături în piaţa de peşte din Braşov.

Am venit să iau peşte, că aşa se mănâncă de Buna Vestire. Cred că preţurile sunt bune, dacă ne uităm că la toate au crescut foarte mult, dar parcă la peşte ceva mai puţin. Îl pregătim prăjit, că nouă aşa ne place cel mai mult”, a spus o altă femeie.

„Arată bine peştele. Acuma, preţurile sunt cum sunt, că toate sunt scumpe, dar nu avem încotro. Am luat scrumbie şi o s-o fac la grătar”, a spus un bărbat.

Totuşi, înainte de a cumpăra peşte, fiecare trebuie să cunoască o serie de reguli pentru a nu fi victima unei toxinfecţii alimentare, peştele fiind un produs deosebit de perisabil.

În primul rând, te uiţi la ochii peştelui. Ei trebuie să fie clari, să nu fie înfundaţi în orbite sau tulburi. De asemenea, culoarea branhiilor este foarte importantă. Trebuie să fie o culoare vie, roşie, să nu prezinte o gelatină pe ele, să fie compacte. Carnea nu trebuie să fie uscată, iar când apăsaţi cu degetul pe ea trebuie să revină rapid la starea iniţială. Dacă luaţi peştele eviscerat, uitaţi-vă la coaste (oase), să fie intacte, nedesprinse de carne”, spune Matei Datcu, un pescar de la Marea Neagră, citat de adevarul.ro.

5 sfaturi de la ANPC

Şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au câteva sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru a avea un peşte prospăt pe masă:

  • Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime;
  • Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.;
  • Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
  • Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
  • La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.
Mai multe