Tradiții și obiceiuri de Bunavestire în timpul Postului Mare
Prin femeie (Eva, n.r.) a intrat păcatul în lume, prin femeie păcatul trebuia biruit! Iar pentru asta a fost aleasă Fecioara Maria. Aceasta este cea mai importantă semnificație a sărbătorii numite Bunavestire, numită și Blagoveștenia, ce este sărbătorită de creștini în fiecare an, în data de 25 martie. Click! îți spune care sunt tradițiile și obiceiurile de Bunavestire, în timpul Postului Mare.
Bunavestire este una din cele mai mari sărbători dedicate Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, dar și cea mai veche dintre sărbătorile dedicate Maicii Domnului, potrivit documentelor istorice.
Tradiții de Bunavestire
Bunavestire, evenimentul în sine depășește granițele spațio-temporale și este mereu de actualitate în viața credincioșilor creștini. Este rândul nostru, al oamenilor păcătoși să ne schimbăm viața în bine, răspunzând din tot sufletul, precum a spus Sfânta Fecioară: „Fie voia ta”.
Datinile strămoșești au împământenit multe tradiții de Bunavestire
După principiul „câte bordeie atâtea obiceiuri”, în multe zone ale țării s-au adăugat sărbătorii religioase și alte semnificații, ce țin mai degrabă de superstiții. Așa că, de Bunavestire, se zice că începe să cânte cucul și cel care îl aude trebuie să fie atent și să numere de câte ori cântă, pentru a afla câți ani mai are de trăit. De aceea, acestei sărbători i se mai spune, în unele locuri, și Ziua Cucului.
În alte zone, tradiția de Bunavestire spune că primul cântat al cucului trebuie să ne găsească veseli, îmbrăcați în haine curate, sătui și cu bani în buzunar. Dacă primul cântec al cucului te găsește cu stomacul gol e semn de rău augur.
Se mai spune că tradiția de Bunavestire ne cere să nu ne certăm în această zi, cearta fiind un mare păcat, un lucru nefast, aducător de necazuri pentru tot restul anului.
În Bucovina, de Bunavestire, nu se pun ouă la cloșcă. Se spune că cei care fac asta vor avea pui cu două capete și patru picioare. În alte locuri ale țării, în această zi se pun pe prag pâine și sare, pentru ca îngerii să aibă ce mânca și să se simtă bineprimiți.
Tot de Bunavestire, este prima zi de dezlegare la pește în lungul și greul post al Paștelui. Așadar, e zi de mare bucurie penrtu toți cei care postesc, căci vor putea mânca pește. Tradiția de Bunavestire spune că toți cei care vor mânca pește de Bunavestire se vor simți tot anul precum peștele în apă. Cu toate acestea, cei care doresc să mănânce pește de Bunavestire ar trebui să ia în calcul să nu pescuiască în această zi, căci asta aduce ghinion. Se mai spune că nu e bine să arunci mămăligă drept momeală atunci când vrei să prinzi pește, pentru că asta poate cauza stârpirea lor...
Semnificația religioasă și culturală a acestei sărbători în creștinism
Prin femeie (Eva, n.r.) a intrat păcatul în lume, prin femeie păcatul trebuia biruit - iar pentru asta a fost aleasă Fecioara Maria. Potrivnica șarpelui, cea pomenită în capitolul Facere din Biblie ca fiind cea prin care va veni mântuirea, locuia în Nazaretul Galilelii. Pentru că era orfană, crescută în templu, era doar o copilă smerită, fără cunoștința păcatului și era tare în credință și cu inima plină de iubire față de Dumnezeu. Deși tânără, era un model pentru cei ce o cunoșteau. Trăia în post și în rugăciune, cunoștea foarte bine legile din Vechiul Testament și toate prorociile și își punea toată nădejdea în Dumnezeu.
Acolo, în Nazaret a găsit-o Gavriil, Arhanghelul veștilor bune, care mai întâi s-a minunat de frumusețea și de curățenia gândurilor Mariei, înainte de a-i spune: „Bucură-te, Marie, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei” (Luca 1:28-31).
„Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Și îngerul i-a zis: «Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și, iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele Lui Iisus»" (Luca 1:28-31).
Fecioara Maria și-a asumat fără ezitare cuvintele Sfântului Arhanghel Gavriil că va lua în pântece și va naște pe Fiul Lui Dumnezeu și cu smerenia care o caracteriza și-a primit soarta spunând: „Fie mie după cuvântul tău!" (Luca 1:38). Și în acel moment cerul și întreaga oștire cerească au tresăltat de bucurie pentru că s-a început restaurarea lumii stricate de păcatul strămoșesc, iar neamul omenesc avea un răscumpărător.
Rugăciune de Buna Vestire către Maica Domnului
Click! îți prezintă una dintre cele mai cunoscute rugăciuni pentru această sărbătoare. Doamne, Dumnezeule, Atotțiitorule, Cel Care ai binevoit ca Fiul Tău Cel Unul-Născut să Se întrupeze dintr-o femeie neispitită de nuntă și să Se facă om pentru a noastră mântuire,
Cel Care ai trimis totodată și pe Gavriil, Arhanghelul Tău, spre a binevesti zămislirea Ta cea fără de sămânță Sfintei Fecioare Maria, mai înainte de veci rânduită drept locaș al acestei Taine înfricoșătoare, dinainte-cunoscută Ție și Cuvântului Celui dimpreună-veșnic cu Tine;
Tu însuți, pentru rugăciunile ei si ale tuturor Sfinților Tăi, binevesteşte sufletelor noastre prin Harul Tău iertarea păcatelor și bucuria cea de neînstrăinat; binecuvântează poporul Tău cu pace; dă-ne să cunoaștem calea pe care, pășind, vom plăcea bunătății Tale, și ne călăuzește spre a Ta Împărăție cerească.
Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care ești binecuvântat, împreună cu Preasfântul și Bunul și de-Viață-făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!