Mesajul Ro-Alert care a băgat localitatea Jilava în sperieți, la miezul nopții!
Aproape de miezul nopții, vineri, 2 septembrie, atmosfera monotonă creată de zgomotul ploii mărunte a fost spartă de semnalul sinistru al unui mesaj Ro-Alert, în localitatea ilfoveană, Jilava.
„Pericol inundații - Râul Sabar - Dacă sunteți într-o zonă inundabilă, îndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate, opriți alimentarea cu energie electrică și gaze naturale, pregătiți-vă pentru o eventuală evacuare. Respectați măsurile dispuse de autorități” este textul mesajului care a băgat în sperieți cei peste 12.000 de locuitori din Jilava și, probabil, din alte localități riverane râului Sabar.
Treptat, luminile caselor au început să se aprindă și chiar și muzica unor petreceri de nuntă a fost redusă, pentru puțin timp, semn că localnicii au citit mesajul transmis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ilfov.
Nedumerirea jilăvenilor și nu numai a fost cauzată de faptul că râul Sabar are un debit mic, precipitațiile din ultimele zile fiind reduse cantitativ. „Au fost ploi mult mai puternice și debitul Sabarului nu a fost alimentat încât să producă vreo inundație”, a declarat, pentru Click!, un localnic mirat, din Jilava.
Citește și: Te-au speriat imaginile cu Dunărea secată? Stai să vezi ce debit avea acum 200 de ani
De altfel, albia râului, localizată spre sud, este la baza unui deal pe care sunt ridicate gospodăriile localităților riverane cursului de apă. Există, totuși, câteva case și mai multe spații comerciale care ar fi putut fi afectate de o eventuală ieșire din matcă a râului Sabar.
Primarul a liniștit spiritele
Sâmbătă, 3 septembrie, în prima parte a zile, primarul din Jilava a transmis un mesaj public pentru a calma spiritele.
„Vă informăm că la nivelul comunei Jilava nu sunt probleme din cauza râului Sabar. Mesajul pe care l-ați primit a fost o atenționare general valabilă. Situația este monitorizată și de Primăria Jilava. În ceea ce privește comuna Jilava, totul este sub control”, a transmis Elefterie Ilie Petre, primarul comunei Jilava.
La începutului secolului al XIX-lea, prin 1815-1831, vechiul sat Jilava era amplasat exact în vecinătatea râului Sabar. Din cauza unei inundații devastatoare, populația care a supraviețuit a mutat gospodăriile, spre nord, în zona mai înaltă, unde există localitatea și în ziua de astăzi.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!