Se schimbă tot! Ce se întâmplă cu ratele la bănci? Ministerul de Finanțe a făcut ultimele aprobări!

27 iulie 2022 12:00   Național
Ultima actualizare:

Atenție români! Amânarea ratelor la bănci este acum posibilă. Normele metodologice care dau posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni au fost aprobate, miercuri, în şedinţa de Guvern. Anunțul a fost făcut de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.  

Ce trebuie să facă persoanele fizice și juridice afectate de criză? Pentru a scăpa de rate pe perioada prevăzută în actul normativ, debitorii trebuie să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere cu pierderile suferite. Perioada de referință o reprezintă ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.  

Astfel, solicitanții trebuie să anunțe că au înregistrat în acest an o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare. Totul ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale.  

Ce trebuie să știe debitorii persoane fizice 

Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.  

Ce trebuie să știe firmele care s-au înființat în 2021 

În situația debitorilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înființați cu mai puțin de un an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare. Astfel, trebuie făcut un angajament de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice.  

Potrivit antena3.ro, creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți. Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. 

Singura excepție permisă de norme este pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe