Ministerul Sănătății a stabilit noi reguli pentru saloanele de înfrumuseţare, de tatuaj și piercing
Se schimbă regulile în saloanele de înfrumusețare, tatuaj și piercing. Ministerul Sănătății impune pentru prima oară instituțiilor din acest domeniu cui și ce pot face. Astfel, salariații acestor centre nu au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică şi artistică persoanelor şi nici proceduri de piercing corporal şi implant dermal minorilor decât cu două condiții. Care sunt acestea vă spune click.ro.
Noile prevederi apar în „Ordinul nr. 1648/2024 privind aprobarea Normelor de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală”, semnat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Interdicții privind piercingul corporal
Piercingurile sunt oficial de două feluri: dermale (sub piele) și de suprafață. Potrivit news.ro, principalele noi reguli introduse în acest domeniu sunt:
-Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani
-Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani
-Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani
-Face excepţie piercingul din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui.
-Este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani
Reguli pentru saloanele de înfrumusețare
În noile reglementări emise de Ministerul Sănătății pentru saloanele de înfrumusețare, tatuaj și piercing sunt stabilite pentru fiecare procedură pașii care trebuie urmaţi înainte, în cursul şi după. Astfel pentru prima oară se stabilesc clar materialele utilizate, dar şi categoriile de profesionişti care au dreptul de a realiza unele dintre proceduri.
-Toate procedurile estetice care se efectuează în salonul de înfrumuseţare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate, doar de către personal calificat, cu o pregătire profesională conform standardelor ocupaţionale
-În saloanele de înfrumuseţare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive
-În saloanele de înfrumusețare sunt interzise procedurile estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale.
Pentru detalii, click.ro vă recomandă legislatie.just.ro, site susținut de Ministerul Justiției.