Mircea Geoană și-a anunțat demisia de la NATO. Intră în cursa pentru Președinția României

3 septembrie 2024 12:50   Național
Ultima actualizare:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că demisionează de la Alianța Nord Atlantică și că va candida pentru funcția de președinte al României. Geoană își încheie mandatul de secretar general adjunct al NATO pe 10 septembrie.

Geoană și-a anunțat superiorul

Mircea Geoană și-a informat superiorii de la NATO că demisionează din funcția de secretar general adjunct. Informaţia a fost confirmată pentru Europa Liberă atât de către secretarul general adjunct, cât şi de către surse NATO.

În acest sens el a avut o discuție pe data de 3 septembrie cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg al cărui mandat expiră în luna octombrie.

Prin demisia lui pe data de 10 septembrie Geoană nu își duce la capăt mandatul de cinci ani. El pleacă din funcție cu o lună înainte de terminarea mandatului oficial.

"Pot să spun ceva - (...) trebuie să fii onest cu oamenii, nu trebuie să te învârţi în jurul cozii prea mult - la nivel personal decizia mea este luată. La nivel politic şi instituţional trebuie să respect regula jocului la NATO şi anunţul formal, oficial, am să-l fac în clipa în care termin mandatul meu şi acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare. (...) Adică la nivel personal lucrurile sunt clare, sunt liniştit, sunt hotărât, sunt determinat, dar din punct de vedere al unui anunţ formal, oficial, şi tot ce înseamnă intrarea în următoarea etapă trebuie să mai aşteptăm câteva zile, nu mai este mult şi voi anunţa oficial în clipa în care voi termina mandatul la NATO. Aşa am promis, aşa am spus, aşa este corect”, declara Mircea Geoană pe 25 august la digi24. 

Marți (3 septembrie), Geoană a avut o discuție cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a informat despre decizia de a părăsi funcția pentru a se înscrie în cursa pentru Președinția României.

Mircea Geoană se înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale ca independent, iar pentru acest lucru are nevoie de 200.000 de semnături.

Cine îl înlocuiește pe Mircea Geoană

Mircea Geoană, acum în vârstă de 66 de ani, a fost ministru de Externe în cariera sa politică, a fost preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) din 2005 până în 2010.

În 2009 a fost candidatul partidului la funcţia de preşedinte al României. A pierdut cursa la limită în faţa lui Traian Băsescu.

El a fost numit secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019, devenind al 17-lea secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice.

În această funcție, el va fi înlocuit de germanul Boris Ruge, în prezent secretar general adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate al Alinaței. Totodată el conduce echipa responsabilă cu afacerile politice din cadrul Statului Major Internațional al NATO.

Mai multe