Misterul crucilor enorme care au apărut în România și nimeni nu știe cum

2 august 2023 6:20   Național
Ultima actualizare:

Este scandal în Vâlcea după ce în două localități, chiar lângă DN 7 au apărut două cruci mari de circa 10 metri înălțime. Autoritățile ridică din umeri și spun că nu știu exact din ordinul cui au fost amplasate. Ar fi vorba de fețe bisericești care au luat această inițiativă, fără a avea, se pare, autorizație.

Cele două cruci sunt identice. Au o înălțime de 10 metri și au fost instalate pe marginea Drumului Național 7, în comunele Brezoi și Milcoiu, din județul Vâlcea, fără autorizație, conform administrațiilor locale, citate de G4Media.

Lanțul slăbiciunilor

Una dintre cruci a fost montată într-o parcare de la marginea DN7, în apropierea unei benzinării din localitatea Milcoiu (aproape de benzinăria OMV de la Topolog). Amplasamentul se află pe o proprietate privată și nu are autorizație de la primărie. Ar fi fost montată de proprietarul unui teren, la inițiativa unui părinte de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon, din Drăgășani, conform versiunii oferite de viceprimarul comunei.

Proprietarul terenului, susține că nu el a instalat crucea și aduce în discuție un constructor care l-ar fi abordat pentru a-l convinge să doneze o parte din teren bisericii.

Constructorul, chestionat și el de jurnaliști pe această temă, a negat că ar fi instalat crucea, dar a povestit că o persoană al cărui nume nu îl cunoaște l-a abordat rugându-l să sape o groapă pentru o cruce a bisericii. Lucru pe care l-a făcut, spune el, benevol.

A fost găsită și persoana indicată de constructor. Nici aceasta nu și-a asumat demersul, dar a mărturisit că a fost de față la montarea crucii și că acest lucru ar fi fost făcut de „niște băieți.”

„Și de ce erați prezent acolo, atunci?”

„Pentru că sunt creștin-ordodox. Eram acolo să mă închin pentru că se instala o cruce”, le-a spus el jurnaliștilor de la G4Media.

O a doua cruce, foarte asemănătoare cu prima, a fost instalată lângă un hotel-restaurant din comuna Brezoi, patronul și-a asumat demersul, spunând că a făcut-o „din credință”. El a mai spus că nu era nevoie de autorizație întrucât crucea nu are o fundație.

Funcționarii spun că în ambele cazuri ar fi vorba despre amplasamente ilegale pe terenuri private, care ar fi fost instalate la inițiativa unor fețe bisericești, relatează G4Media.

Reacția Patriarhiei: „Un autor omenesc identificabil”

La solicitarea G4Media, Arhiepiscopia Râmnicului a precizat că ”nu are legătură cu edificarea acestor cruci la care faceți referire, însă amplasarea unei cruci se poate realiza în mod voluntar de orice creștin în virtutea dreptului constituțional privind libertatea religioasă garantat de articolul 29 din Constituție. Manifestarea credinței creștine, inclusiv prin amplasarea și/sau realizarea unor cruci, nu poate fi, așadar, îngrădită atât timp cât sunt respectate dispozițiile legale”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că autoritățile locale ar putea ști din inițiativa cui au fost ridicate crucile imense.

Orice monument public, mai mare sau mai mic, cu sau fără semnificație religioasă, ridicat pe un teren care (nu) aparține Bisericii, e rodul unei inițiative care are în spate un autor omenesc identificabil. Patriarhia Română/ Arhiepiscopia Bucureștilor nu oferă aprobări pentru ridicarea unor monumente din eparhiile care sunt autonome administrativ. În cazul menționat, misterul poate fi elucidat de autoritățile locale, bisericești sau nu”, a spus Bănescu, citat de G4Media

Cruci perfect identice cu cele din județul Vâlcea au fost văzute și în Craiova, pe drumul dintre București și Sibiu, potrivit presei locale.

Mai multe