Locul din România unde salinitatea este de zece ori mai mare decât concentrația din Marea Neagră. Se aseamănă izbitor cu Marea Moartă
Datorită faptului că Ocnele Mari Vâlcea și-a recăpătat titlul de stațiune turistică, „Ștrandul fără fund” Ocnele Mari și „Ștrandul Alb Albastru” Ocnița au reînceput să fie pline cu turiști. A contribuit și faptul că, ștrandurile cu apă sărată de la Ocnele Mari, din județul Vâlcea, au salinitatea de zece ori mai mare decât concentrația din Marea Neagră, fiind comparabilă cu cea de la Marea Moartă. Mai exact, concentrația salinității sale este de peste 300 grame la litrul de apă, în contextul în care cea din Marea Moartă este de 34%. Acest fapt face din Ocnele Mari un loc unic în România, chiar în Europa. Celălalt ștrand are nămol sapropelic.
„Ștrandul fără fund Ocnele Mari
Acestui ștrand i se spune „fără fund”, datorită adâncimii sale considerabile - 80 de metri. Aici există un complex care are două bazine cu apă sărată și o mini-piscină cu apă dulce pentru copii, unități de cazare, șezlonguri, baldachine, plaje cu nisip, loc de joacă și dușuri. Cel mai mare dintre bazine este prevăzut cu o zonă specială în care adâncimea nu depășește o jumătate de metru. În alt bazin, mai mic ca suprafață ocupată, adâncimea ajunge până la 2,2 metri.
Ștrandul Alb Albastru Ocnița
La doi kilometri depărtare de „Ștrandul fără fund” există și Ștrandul Alb Albastru Ocnița. Complexul de aici are două bazine cu apă sărată, un bazin cu nămol sapropelic, restaurant cu terasă, vile cu camere pentru cazare și camping cu căsuțe pentru odihnă.
Nămolul sapropelic de la Ocnița are beneficii atât pe partea de frumusețe: îmbunătățește aspectul pielii, previne ridurile, elimină celulita și ajută la eliminarea retenției de apă; cât și pe cea de sănătate în cazul eczemelor, psoriazisului, afecțiunilor reumatice, ginecologice.
Acest nămol căuia i se mai spune și aurul negru ajută la tratarea inclusiv a sterilității la femei și infertilității la bărbați, a rahitismului și debilității la copii, a nevralgiilor cervico - brahiale, sciatice sau crurale, toraco-abdominale, lombare, a oboselii cronice și a multor altor afecțiuni, scriu cei de la Adevărul.