Noua lege a pensiilor a trecut pe repede înainte și cu scandal. USR a votat împotrivă

14 noiembrie 2023 19:45   Național

În plenul de marți seară, Senatul României a adoptat pe repede înainte și cu scandal proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.

Dar nu toată lumea a votat pentru. Senatorii Radu Mihail şi Claudiu Târziu au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, dar ambele solicitări au fost respinse de către membrii Senatului.

După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege.

„Nu ştiu dacă aţi văzut, dar raportul a apărut acum trei minute. Deci Senatul nu a fost în stare să se ţină nici măcar de orele pe care le-a stabilit. Dat fiind că această lege este atât de importantă şi atât de multe milioane de pensionari aşteaptă să vadă cum şi dacă statul român poate să le crească bunăstarea, în condiţiile în care în comisii nu a existat niciun reprezentant al MFP, nu s-a dat niciun fel de informaţie privind impactul bugetar al acestei legi, vă rog să dăm o şansă Guvernului României să îşi facă treaba şi să scoatem de pe ordinea de zi proiectul de lege. Să dezbatem atunci când Guvernul României, Ministerul de Finanţe va fi capabil să răspundă la întrebările normale şi anume de unde iau banii şi ce fac cu ei”, a afirmat liderul senatorilor USR Radu Mihail, în plenul de marţi al Senatului.

Așadar, potrivit informării de presă emise de Senat în această seară, proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri.

AUR a anunţat că s-a abţinut la votul în plen

Tot după ședință, liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a explicat că senatorii AUR s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

„Am avertizat de la început că legea nu este ce trebuie, că nu face dreptate deloc, că dimpotrivă păstrează inechităţile, păstrează confuziile, nu e nicio garanţie că va fi aplicată nici aşa. În concluzie, nu putea fi susţinută decât dacă era îmbunătăţită de amendamente. Amendamentele nu au fost adoptate. Prin urmare, nu avem cum să votăm pentru lege. Totuşi nu am votat contra legii, pentru că o mărire cât de cât e mai bună decât nimic. Ne-am abţinut ca să dăm un semnal politic că nu suntem de acord cu maniera în care s-a votat această lege şi cu ce conţine legea”, a precizat Târziu, în plenul de marţi al Senatului.

Propunerea de lege care prevede ca pensiile să se mărească din 2024 se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Camera Deputaţilor este for decizional pe proiect.

Mai multe