Noutăți de la Catedrala Neamului. Ce icoană a fost realizată în șase luni

28 decembrie 2023 9:53   Național

Lucrările la Catedrala Neamului, cea mai mare biserică ortodoxă din România și una dintre cele mai mari din lume continuă indiferent de vreme. Ultimele vești anunță că este aproape gata icoana care va fi pusă în zona cea mai înaltă a bisericii, bolta turlei mari. Icoana Isus „Pantocrator” a Catedralei Naționale va fi montată la sfârșitul lunii ianuarie 2024

Potrivit ziarului Lumina al Patriarhiei Române, ca și restul picturii imensei biserici, icoana este realizată în metoda mozaic, piesele sunt realizate într-un atelier și apoi montate la fața locului. Realizarea în mozaic a acestei piese de mari dimensiuni s-a întins pe perioada a 6 luni de muncă susținută cu dedicare. 

Ce înseamnă icoana Iisus Hristos „Pantocrator” 

În această icoană, Isus Hristos „Pantocrator” (cuvântul provine din limba greacă și se traduce prin „Atotstăpânitorul” sau „Atotțiitorul”) este înveșmântat într-o tunică de culoare roșie, peste care poartă o mantie de culoare albastră, ce îi acoperă un singur umăr.  

În mâna stângă poartă Evanghelia, de obicei închisă, în timp ce cu mâna dreaptă binecuvântează, în felul preoților Bisericii Ortodoxe. Ceea ce iese în evidență este aureola, în interiorul căreia, în semnul Sfintei Cruci, sunt dispuse trei litere grecești - „ὁ ὤν” - care se traduc prin „Cel ce este” (Ieș. 3,14). 

Ce trebuie să știți despre icoana de la Catedrala Neamului 

Chipul Mântuitorului va reprezenta o parte din centrul icoanei mari, completat de restul elementelor la care se lucrează în prezent, precum haina, mâna dreaptă care binecuvântează, mâna stângă care ține Sfânta Evanghelie, elementele de fundal și decor ce vor centra icoana pe boltă. 

Toate acestea vor acoperi o suprafață de peste 150 de metri pătrați, cu 12 metri diametru și 4,5 metri portretul, utilizând peste 2.400 kg de tesere de mozaic. Piesele complementare chipului din icoană vor fi în continuare realizate de Alina Codrescu, soția pictorului Daniel Codrescu, coordonatorul lucrărilor de pictură desfășurate la catedrală. 

Unde aflați noutăți despre catedrala și puteți face donații

Conform basilica.ro, detalii despre conceptul iconografic, tehnică și materiale, precum și despre modalitatea prin care puteți dona pentru un anumit sfânt sau o scenă iconografică aflați accesând site-ul pictamcatedrala.ro, iar pentru mai multe informații despre întregul proiect, poate fi accesat site-ul catedrala-nationala.ro

Mai multe