Numerele de înmatriculare interzise. Combinațiile de litere care nu sunt permise pe mașină

9 decembrie 2024 7:09   Național

Poate că nu mulți dintre noi ne-am gândi la acest lucru, dar autoritățile încearcă să fie mereu cu un pas înaintea oricărei potențiale probleme, sau situații neplăcute. Din acest motiv, în țara noastră există anumite combinații de trei litere care nu sunt permise pe plăcuțele de înmatriculare.

Orice automobil din țara noastră are nevoie de plăcuțe de înmatriculare pentru a putea circula pe drumurile publice. Cei mai mulți dintre noi putem avea impresia că acestea sunt un simplu obiect banal de identificare, așa că nu ne interesează prea mult ce litere și numere sunt trecute pe el. Însă, pentru a evita orice potențială problemă, autoritățile din țara noastră au interzis anumite combinații.

În funcție de disponibilitate, românii își pot alege orice combinație de numere și cifre doresc, pentru plăcuțele de înmatriculare. Dar, există și anumite variante interzise. De exemplu, acele combinații de litere care reprezintă, instituții, ori autorități.

În această categorie găsim POL, de la Poliție, DEP, ce vine de la Camera Deputaților, SNT, evident, Senatul, SRI, Serviciul Român de Informații, dar și GUV, ce înseamnă Guvernul României.

Aceste combinații de litere sunt interzise de autorități

Pe lângă acestea, autoritățile mai interzic și acele combinații de litere care au conotații sexuale, sau jignitoare. De exemplu, aici putem întâlni variante precum SEX, PUL, MUI, ori PLM. Acestea sunt interzise de către autorități și nu pot fi trecute pe plăcuțele de înmatriculare.

În plus, mai este interzis să începem numerele de înmatriculare cu literele „I”, sau „O”. Iar motivul pentru aceste detaliu aparent neobișnuit este faptul că ele se pot confunda cu cifrele „1” și „0”. Din același motiv sunt interzise și plăcuțele de înmatriculare cu „III”, sau „OOO”.

Plăcuțele de înmatriculare pot fi foarte diferite

Deja avem cu toții o idee generală despre cum arată plăcuțele de înmatriculare, dar ele pot fi foarte diferite. De exemplu, culoarea poate varia în funcție de tipul de motorizare, sau destinația vehiculului.

În plus, chiar și forma lor poate diferi, așa că este posibil să întâlnim plăcuțe pătrate, dreptunghiulare, sau chiar mai mici. Iar mașinile anumitor instituții înlocuiesc județul cu abrevierea acesteia, cum ar fi MAI, pentru Ministerul Afacerilor Interne, sau ALA pentru Aviație.

Mai multe