O barcă medievală incredibilă este expusă în premieră la Iași! „Monoxila Moldovei” are o lungime de nouă metri

5 august 2024 6:46   Național

O oportunitate de neratat este oferită românilor în această perioadă, la Iași. La Palatul Culturii din acest oraș a fost expusă în premieră o barcă medievală, cunoscută ca „Monoxila Moldovei”.

Este o piesă incredibilă de patrimoniu, pe care pasionații de istorie din țara noastră cu siguranță o vor aprecia. La Palatul Culturii din Iași a fost expusă, în premieră, o barcă medievală, veche de aproximativ 500 de ani și realizată dintr-un singur trunchi de copac! Această piesă este cunoscută simbolic drept „Monoxila Moldovei”.

Ambarcațiunea a fost descoperită relativ recent, cu 6 ani în urmă, de către localnicii din Soci, chiar pe albia râului Moldova. Muncitorii unei balastiere au fost cei care au dat peste această barcă, care apoi a fost preluată de către Palatul Culturii din Iași, unde a și fost restaurată.

O barcă veche de 500 de ani este expusă în premieră la Iași

Specialiștii spuneau la acel moment, în 2018, că în zona unde a fost găsită barca nu ar fi existat așezări umane acum 500 de ani. Din acest motiv, experții au spus că ambarcațiunea ar fi fost, cel mai probabil, adusă de către o viitură și îngropată sub un mal vreme de 30 de ani, atunci când o altă viitură a adus-o la suprafață.

Această barcă specială este una dintre cele mai mari de acest fel, din țara noastră. „Monoxila Moldovei” are o lungime de 9 metri, cât și o lățime de un metru, iar specialiștii au fost impresionați de modul în care a fost construită.

„Monoxila Moldovei” are nouă metri lungime

Barca era folosită în secolele XV – XVI de către negustori, iar acum poate fi admirată de oricine, la Iași.

„Au folosit unelte rudimentare în construcţii, nu au făcut nimic altceva decât să sobească acest trunchi de copac, folosind cuţitoaie, bardă. Este vorba despre un plop tremurător. Din trunchiul unui plop tremurător au scobit şi au realizat această ambarcaţiune”, a declarat, potrivit observatornews.ro, muzeograful Vlad Trandafirescu. Undeva în jur de 40.000 de oameni vizitează anual Palatul Culturii, unde sunt găzduite patru muzee naționale.

Mai multe