O bere iubită de români este posibil să dispară de pe piață. Companiei i-a fost cerut falimentul

23 ianuarie 2024 16:33   Național

O bere cunoscută și apreciată de români este posibil să dispară din România. Companiei care produce berea Csiki i s-a cerut falimentul. Csiki Sor a pornit în 2014, când tânărul Andras Lenard, întors din SUA după 5 ani, a cumpărat fosta fabrică de spirt din Sânsimion și s-a apucat de produs bere. 

Berea care dispare de pe piață 

Lixid Holding BV, înregistrată în Olanda, a cerut deschiderea procedurii de faliment împotriva Lixid Project SRL, producător al berii Csíki, au anunțat luni Vocea Ungariei și Transtelex, citând Tribunalul Județean Harghita, scrie newsweek.ro.

Csíki Beer, în stilul său, a reacționat imediat, spunând că nu sunt în faliment. Berea Csiki se vinde în multe supermarketuri din România. La Auchan se vinde cu 7 lei, atât blondă dar și brună.

Se deschide procedura de insolvență

Csíki Beer are dreptate că nu sunt (încă) în faliment. Lixid Holding BV a solicitat o declarație de insolvență. Motivul pentru care a fost inițiată procedura împotriva Lixid Project SRL este pentru ca judecătorul să poată decide, pe baza probelor (argumente și contraargumente), dacă această situație există cu adevărat.

Procedura de insolvență poate fi deschisă împotriva unei companii dacă aceasta nu poate plăti o datorie de o anumită valoare în termen de 90 de zile. În cazul în care judecătorul stabilește că societatea este insolvabilă și dacă aceasta respectă cadrul legal, acesta va deschide procedura de insolvență, va numi un administrator judiciar și va începe procedura.

Povestea bradului 

Csiki Sor a pornit în 2014, când tânărul Andras Lenard, întors din SUA după 5 ani, cumpără fosta fabrică de spirt din Sânsimion și se apucă de produs bere. E o istorie în sine și modul în care Lenard a ajuns în SUA, după ce a sunat la întâmplare niște oameni cu nume maghiar din America și le-a cerut un loc de muncă. Până la urmă a găsit pe cineva surprins plăcut de curajul lui, a acumulat experiență, a strâns niște bani și s-a întors.

Tot în 2014 s-au trezit și cu un proces din partea Heineken, cei care dețin marca Ciuc. Se pare că în maghiară ”Ciuc” se spune ”Csiki”, așa că locuitorii din Ținutul Secuiesc cereau un ”Ciuc” și primeau un… ”Csiki Sor”. Sau cel puțin asta a susținut Heineken în motivarea procesului. 

Berea Solca, brand vechi de 200 de ani, a dispărut 

Și în România, berea a avut momentele sale de glorie, în special în ultimele două secole ale mileniului trecut. Însă multe din fabricile de bere din acea perioadă au dispărut.  

Fabrica de Bere din oraşul Solca a fost inaugurată în 1810, iar în urmă cu ani de zile producea, anual, patru milioane de litri de bere. Fabrica a fost privatizată în anii '90, iar în 2004 noul proprietar a întrerupt producţie. Fabrica a fost apoi distrusă şi vândută pe bucăţi la fier vechi.

A dispărut și Fabrica de Bere Grivița 

Nici Fabrica de Bere Grivița nu mai există. A fost dezafectată ca să se construiască Pasajul Basarab. Fabrica a fost construită în 1869 de germanul Erhard Luther, care vândut-o în 1905 frațiilor Czell. După această achiziție a devenit nr. 1 în România. În anii '70 fabrica "Luther" devenită Grivița a primit numele de Gambrinus.

O altă fabrică de bere distrusă, înființată tot în jurul anului 1900, este cea a lui Dumitru Marinescu Bragadiru. După naționalizare denumirea se schimbă din "Dumitru Bragadiru și fiii" în Bere Rahova. În prezent această bere, la fel ca berea Grivița, nu mai e pe piață. Deși între berile Bragadiru și Luther s-a dus o lupta aprigă în perioada interbelică.

Mai multe