O fetiță de trei ani i-a uimit pe neurochirurgi. A învins o tumoră de 5 cm și s-a detubat singură după operație

7 decembrie 2023 18:16   Național

O fetiță în vârstă de doar trei ani, din județul Suceava, pe nume Ilinca Moroșanu, i-a uimit pe neurochirurgii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, după ce a învins o tumoră de 5 cm și s-a detubat singură după operație.

Ilinca Moroșanu, o fetiță în vârstă de trei ani, din județul Suceava, i-a uimit pe neurochirurgii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași prin „prin curajul și determinarea ei de neimaginat pentru vârsta fragedă”. Copila a fost diagnosticată la Suceava cu o tumoră pe creier. Ulterior, a fost dusă la Iași cu un sindrom de hipertensiune intracraniană, adică dureri de cap și vărsături, iar investigațiile au scos la iveală că avea o tumoare de 5 cm la nivelul fosei posterioare.

„În prima fază, am făcut o altă cale de scurgere a lichidului cefalorahidian printr-o procedură endoscopică numită ventriculostomie endoscopică, ceea ce a permis salvarea vieții, și într-un timp secundar s-a intervenit chirurgical pentru rezecția tumorii.

Am făcut o rezecție microscopică a întregii tumori. Este un caz fericit, o tumoră relativ benignă la care chirurgia este considerată ca o modalitate de vindecare a acestui copil. Urmează să vedem rezultatul anatomopatologic și în funcție de asta se va stabili în continuare medicația, tratamentul pe care-l va avea de efectuat. Fetița este bine și într-adevăr și acest copil s-a detubat singur după operație, nesuportând sonda de intubație, arătând încă o dată voința de a trăi”, a declarat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul spitalului, potrivit stirileprotv.ro.

„Cineva acolo sus o iubește”

Deși operația a fost una complexă, plină de riscuri, ce i-a uimit pe toți a fost momentul uluitor în care, după intervenția chirurgicală, Ilinca s-a detubat singură. Fetița și-a exprimat dorința de a mânca, „dovedind astfel un spirit luptător incredibil pentru vârsta ei”.

Cât era ea de sedată, era conștientă. Ba chiar mai mult, marți seara, grupul nostru de prieteni s-au hotărât că la ora 21.00 să ne rugăm la comun. Vreau să vă spun că copilul meu la 20.59 s-a ridicat în funduleț, ceea ce nu a făcut o săptămână. Chiar este o minune. Cineva acolo sus o iubește. Cât despre domnul manager, nu am cuvinte.

Din toate părțile, până să ajungem aici, am auzit doar lucruri minunate. Domnul doctor face minuni, toată lumea ne-a spus lucrul acesta și într-adevăr a făcut minuni”, a spus cu recunoștință Alexandra Moroșanu, mama fetiței.

Fetița se recuperează acum sub atenta îngrijire a medicilor, „iar povestea ei incredibilă va rămâne un simbol al speranței și curajului pentru toți cei care au aflat despre această minune la Spitalul Clinic de Urgență Iași”.

Mai multe