„Am primit vestea că am o tumoră, de 7 cm, pe singurul rinichi pe care îl aveam!” La ce soluție au apelat medicii?
Prezența sângelui în urină, durerile de spate sau în flanc, care nu dispar, starea de oboseală, febra, pierderea inexplicabilă în greutate sunt semne și simptome ce pot indica o afecțiune gravă, cum este cancerul de rinichi.
În stadiile incipiente, boala nu este foarte zgomotoasă, însă atunci când apar manifestările clinice afecțiunea se află deja într-un stadiu avansat, iar rinichiul este sever afectat. De aceea, investigațiile și controalele periodice la un medic urolog nu trebuie neglijate.
Nediagnosticat la timp și netratat corespunzător, cancerul renal poate avea consecințe dintre cele mai grave. Tratamentul acestui tip de cancer este unul multimodal, din care pot face parte chirurgia, chimioterapia, radioterapia sau imunoterapia. Pentru multe dintre cancerele de rinichi, chirurgia reprezintă o primă opțiune de tratament, cu scopul îndepărtării formațiunii tumorale și păstrării funcției normale a rinichiului, atunci când este posibil. În funcție de caz, medicul poate opta fie pentru o nefrectomie radicală, adică pentru îndepărtarea completă a rinichiului, fie pentru o nefrectomie parțială, în care se elimină doar tumora.
Cu o astfel de problemă s-a confruntat și Ilie, în vârstă de 63 de ani. Pacientul era deja cunoscut cu probleme renale, având un singur rinichi funcțional. În timp, Ilie a dezvoltat o tumoră de 7 cm pe unicul rinichi și exista riscul să îl piardă și pe acesta. Așa l-a cunoscut pe la Conf. Dr. Constantin Gîngu, coordonatorul pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic SANADOR.
„L-am găsit pe domnul Conf. Dr. Constantin Gîngu într-un moment greu, după ce am ajuns la Urgențe și am primit vestea că am o tumoră, de 7 cm, pe rinichi unic congenital. Mi se spusese că, dacă nu se poate scoate tumora, scoatem rinichiul cu totul și voi face dializă, la trei zile, pentru tot restul vieții. Am ajuns la el la sfatul unui alt medic ce mă asigurase că singurul om care mă poate face bine este domnul Conf. Dr. Gîngu. Ne-a primit imediat și, după o lună de investigații necesare, cu rezultatele în mână, mi-a recomandat operația. Îmi amintesc că era în octombrie și am întrebat dacă putem amâna până în ianuarie, să treacă Crăciunul. Nu am amânat și bine am făcut. Mi-a spus că, dacă o fac imediat, o să pot să dansez de Sărbători și a avut dreptate”, mărturisește Ilie.
Intervenția salvatoare, nefrectomie parțială dreaptă, a decurs fără probleme și a fost un succes. Scopul operației a fost conservarea rinichiului și păstrarea funcției renale în parametri normali. Astfel, pacientul nu a mai avut nevoie de dializă ulterior, iar calitatea vieții a fost considerabil îmbunătățită.
„Am trecut prin operație pe 18 noiembrie – o nefrectomie parțială – iar domnul conferențiar mi-a salvat rinichiul. Funcția renală este normală și nu fac dializă! O săptămână mai târziu eram acasă, sănătos. Revin pentru controale la fiecare 6 luni și de fiecare dată îl regăsesc pe domnul conferențiar așa cum îl știam, un om foarte cumsecade, care își găsește de fiecare dată timp să îmi explice, pe înțelesul meu, ce se întâmplă. Vreau să îi mulțumesc pentru tot ajutorul”, conchide pacientul.
La SANADOR, pacienții au acces la consultații de urologie și investigații specifice în vederea depistării din timp a unor afecțiuni ale aparatului urogenital, asigurate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență. Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, acesta poate fi realizat la SANADOR atât clasic, prin chirurgie deschisă, cât și minim invaziv – laparascopic și robotic, cu ajutorul celor mai performante echipamente medicale. Astfel, chiar și cele mai complexe cazuri pot fi rezolvate în condiții de maximă siguranță.