Băutura care scade riscul de pietre la rinichi! Poate fi preparată cu ușurință
Pietrele la rinichi pot fi o problema majoră pentru mulți oameni, însă ultimele cercetări au descoperit că o băutură pe care o consumăm zilnic majoritatea dintre voi, reduce riscul de apariție al acestora.
Băutura care reduce riscul de pietre la rinichi
Potrivit Healthline, cercetările actuale sugerează că, de fapt, consumul de cafea poate scădea riscul general de apariție a pietrelor la rinichi. Deși astfel de cercetării sunt încă în curs, mai multe studii recente vin să încurajeze consumul de cofeină, deoarece ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi, potrivit rezultatelor.
Cafeaua are proprietăți diuretice, deși oamenii presupun în mod eronat că acest consum poate duce la deshidratare, crescând riscul de apariție a pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, ultimele date sugerează contrariul.
Potrivit unui studiu din 2021 prin intermediul National Kidney Foundation, cofeina, fie că este prezentă în ceai, suc, cafea sau alcool, are un rol protector și poate scădea riscul de pietre la rinichi. Chiar și trecerea de la consumul de la o ceașcă la o ceașcă și jumătate pe zi, poate reduce șansele de apariție a unor potențiale pietre la rinichi cu până la 40%.
Un alt studiu publicat în 2021 a arătat că cei care au băut cafea sau ceai au fost mai puțin predispuși să dezvolte pietre la rinichi decât cei care nu au băut lichide ce conțineau cofeină. În acest studiu, s-a demonstrat că apa crește fluxul de urină, evitând astfel formarea de pietre la rinichi.
Ce sunt pietrele la rinichi
Pietrele la rinichi sunt un produs secundar al incapacității organismului de a elimina rezidurile prin urină. Atunci când anumite minerale din urină nu sunt eliminate, acestea pot forma cristale. Aceste cristale mici continuă să colecteze alte tipuri de deșeuri până când se dezvoltă o piatră.
Pietrele la rinichi afectează persoane de toate vârstele, dar există câțiva factori de risc precum vârsta, o dietă bogată în proteine animale, sare sau zaharuri, obezitatea, afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și boala cronică de rinichi, un stil de viață sedentar, mediul înconjurător (temperaturi ridicate și umiditate), anumite medicamente.
Cum evităm formarea pietrelor la rinichi
Conform specialiștilor o dietă sănătoasă este variantă ideală atunci când vrem să reducem riscul de apariția a pietrelor la rinichi.
Un studiu din 2020 a constatat că un consum crescut de lichide, fructe și fibre a fost asociat cu un risc mai mic de formare a pietrelor la rinichi, sugerând astfel că dieta este esențială în prevenire.
Beți mai multe lichide
Un studiu din 2021 sugerează că, cu cât bei mai multe lichide precum cafea sau ceai, cu atât scad șansele de a avea pietre la rinichi. Pentru fiecare băutură suplimentară de 200 ml consumată de un participant, riscul de apariție a pietrelor la rinichi a scăzut cu 13%. Cu toate acestea, apa este cea mai bună în acest sens.
Reduceți cantitatea de sare și de carne pe care o consumați
Un alt studiu din 2020 a găsit o legătură directă între consumul de sare și creșterea numărului de pietre la rinichi. Studiul a constatat, de asemenea, că o creștere de 50 de grame a consumului de carne a dus la o creștere de 1,17% a șansei de apariție a pietrelor la rinichi. De asemenea, este recomandat și consumul crescut de fibre și fructe.