Beneficiile nutriționale ale cafelei

Ultima actualizare:

Pentru majoritatea oamenilor, cafeaua este un element de bază al fiecărei zile; ne îmbunătățește capacitatea de concentrare, performanța la locul de muncă, o consumăm pentru a socializa și ca băutură după o masă de prânz bună. Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar cofeina este considerată cel mai utilizat medicament la nivel mondial. Mulți oameni consideră băutul de cafea și aportul de cofeină în organism drept cea mai potrivită modalitate de a începe fiecare zi.

zaț de cafea frumusețe pixabay

Cafeaua are în compoziție cofeină, un stimulent natural, care se regăsește în cantități mai mici și în ceai, ciocolată și anumite băuturi răcoritoare. De asemenea, cantitatea de cofeină din cafea variază, însă, în medie, o ceașcă de cafea conține aproximativ 100 mg de cafeină, suficient pentru a produce efecte vizibile pentru majoritatea oamenilor.

Consumată cu moderație și în cantități care nu produc efecte adverse (stări de agitație, insomnie), cafeaua are un aport important de substanțe nutritive și o mulțime de beneficii pentru organism:

Este o sursă de antioxidanți 

Pentru persoanele care nu urmează o dietă strictă pentru o anumită problemă de sănătate sau pentru pierderea în greutate, consumul echilibrat de cafea poate fi unul dintre cele mai sănătoase aspecte ale dietei, deoarece cafeaua este bogată în antioxidanți. Cafeaua infuzată sau pregătită la un espressor cafea oferă organismului antioxidanții de care avem nevoie pentru protecția celulară.

Are un aport nutrițional

O ceașcă de cafea neagră fără lapte sau zahăr adăugat (aproximativ 240 g) conține 2,4 calorii, 0,3 g de proteine, 0 g de carbohidrați și 0 g de grăsimi. Cafeaua este o sursă bogată de potasiu și magneziu, iar cafeaua neagră simplă, fără lapte sau îndulcitori, conține zero carbohidrați. De asemenea, cafeaua neagră nu conține grăsimi și are o cantitate minimă de proteine. Laptele sau îndulcitorii pot crește nivelul de proteină dintr-o ceașcă de cafea. 

Conține vitamine și minerale

Cafeaua simplă conține micronutrienți, inclusiv vitamine și minerale. O ceașcă de cafea are aproximativ 118 mg potasiu, 7,2 mg magneziu, 7,1 mg fosfor, 0,1 mg mangan și 4,8 mg sodiu. O ceașcă neagră, simplă de cafea are 2,4 calorii, iar când adăugăm lapte, zahăr sau frișcă, ceașca de cafea poate deveni un desert, iar valorile sale nutriționale vor crește din toate punctele de vedere.

Îmbunătățește nivelul de energie

Cafeaua este consumată des în primul rând pentru că ne îmbunătățește vizibil nivelul de energie și viteza de reacție a organismului. Cafeaua ne ajută să ne simțim mai puțin obosiți și să ne crească nivelul de energie pentru a putea face toate lucrurile pe care ni le-am propus pe parcursul zilei. Acest lucru este posibil datorită conținutului de cofeină, un stimulent al sistemului nervos central.

Contribuie la arderea grasimilor

Cofeina este una dintre puținele substanțe naturale care ajută la arderea grăsimilor. Consumul de cafea poate crește rata metabolică cu 3% până la 11%. De asemenea, cafeaua poate crește arderea grăsimilor, însă aceste efecte se diminuează la persoanele care consumă cafea de foarte multă vreme.

Ajută la intensificarea funcției metabolice

Cofeina stimulează sistemul nervos, semnalând celulelor adipoase să descompună grăsimea corporală. Însă, în același timp, crește și nivelul de adrenalină din sânge, hormonul responsabil cu pregătirea corpului pentru efort fizic intens. Atunci când consumăm cafea, ne putem îmbunătăți considerabil performanța fizică, de aceea, este recomandat să bem o ceașcă de cafea cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a face un efort fizic prelungit.

Poate preveni apariția bolii Alzheimer și a demenței

Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și principala cauză a demenței la nivel mondial. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni apariția bolii. Mâncarea sănătoasă și mișcarea sunt benefice pentru sănătate și pentru a împiedica apariția bolilor neurovegetative, dar și consumul de cafea poate fi eficient. 

Fiind bogată în antioxidanți și vitamine, cafeaua ne oferă doza zilnică de energie alături de un gust plăcut care ne face zilele mai frumoase. Consumată în cantități moderate, cafeaua contribuie la menținerea sănătății, îmbunătățește performanțele fizice și reduce posibilitatea de apariție a bolilor cardiovasculare. 

Sursa foto: Shutterstock

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
horoscop singuratic pexels jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
horoscop shutterstock jpg
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
horoscop casatorie jpeg
horoscop webp
Ghidul esential pentru administrarea insulinei   Alegerea instrumentelor potrivite jpg
Puteri paranormale, zodii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net