O regulă ajunge și în România. În Europa se face asta de multă vreme. Există, totuși, o diferență

21 martie 2024 10:03   Național

Restaurantele, cantinele și serviciile de catering vor fi obligate să ofere clienților, în mod gratuit, apă potabilă din rețeaua de distribuție. Acest regulă se practică de multă vreme în majoritatea țărilor din UE precum Italia, Grecia, Austria. În Viena, la robinet curge apă de izvor. Apa din Viena îşi are originile în izvoarele montane ale Alpilor din Austria Inferioară, din Stiria şi ajunge în capitala Austriei în 36 de ore, fără să se utilizeze pompe, sub cel mai strict control cu privire la calitatea apei potabile. Multă vreme, bucureștenii au avut îndoieli cu privire la calitatea apei de la robinet și au existat discuții legat de prezența unor metale grele în apa de la robinet.

Apa potabilă gratuită

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman a fost adoptat pe 19 martie 2024 de Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz.

Legea, inițiată de Guvern, a fost adoptată de Senat în 20 martie 2023 și un an mai târziu de Camera Deputaților.

La forma inițială a fost adăugat un amendament în Comisia pentru Sănătate și Familie, care prevedea furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering.

Ce spune legea

Potrivit legii, se definește ca apă destinată consumului uman/apă potabilă „orice tip de apă, fie în starea sa inițială/naturală, fie după tratare, destinată băutului, gătitului, preparării alimentelor sau oricărui alt scop casnic atât în spații publice, cât și în spații private, indiferent de originea acesteia și indiferent dacă este furnizată dintr-o rețea de distribuție sau dintr -o cisternă ori este îmbuteliată în recipiente, inclusiv ape de izvor, precum și orice tip de apă folosită în orice unitate de tip alimentar pentru producerea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea produselor sau substanțelor destinate consumului uman”.

Totodată, sistem de distribuție interioară reprezintă „totalitatea conductelor, fitingurilor și dispozitivelor instalate între robinetele folosite pentru apa potabilă și rețeaua de distribuție, atât în spații publice, cât și în spații private, în situația în care componentele sistemului de distribuție interioară nu constituie responsabilitatea furnizorului de apă, în conformitate cu legislația în vigoare”;

În același timp, furnizorul de apă este definit drept entitatea care furnizează apă destinată consumului uman, în calitate de producător și/sau distribuitor.

Proiectul de lege urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Directorul Institutul de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, a susținut într-un interviu la MediCool că apele din București sunt ținute sub control în ceea ce privește cantitatea de clor. Astfel, locuitorii orașului nu trebuie să își facă griji dacă simt miros de clor în apa de la robinet, precizând că clorul asigură aspectul sanitar al apei, iar acesta este utilizat ca tratament.

Mai multe