Opriți arderile de vegetație! Pompierii anunță că în ultimele 24 de ore au ars 300 de hectare de teren agricol și păduri

9 iulie 2024 15:21   Național
Ultima actualizare:

Incendiile necontrolate nu mai pot fi oprite! Pompierii lansează de săptămâni de zile avertizări fără precedent dar numărul focarelor crește! Din cele 187 de incendii înregistrate pe tot teritoriul țării în ultimele 24 de ore, 139 au fost înregistrate la arderi de vegetație, miriști sau litieră, suprafața de teren afectată fiind de peste 300 ha.  

Din zi în zi apar mai multe incendii necontrololate pe terenuri agricole sau de deșeuri. La sfârșitul săptămânii trecute s-au înregistrat 464 incendii la nivel național iar din totalul acestora, 310 au reprezentat arderi necontrolate, suprafața de teren afectată fiind de peste 1.000 ha!  

Utilizarea focului pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, deșeurilor și altor materiale combustibile este interzisă, deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor. 

 În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar, în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. 

Avertismentul pompierilor 

„Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului și pe fondul temperaturilor ridicate, s-au înregistrat victime omeneşti și importante pagube materiale. 

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu victime, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență într-un comunicat. 

Care sunt sancțiunile pentru arderi necontrolate 

-Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul 1, litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice. 

Mai multe