„Între Prahove”, orașul cu 10 fabrici închise una câte una. Azi este o stațiune invadată de turiști
Până în 1990, orașul era un centru industrial cu peste 10 fabrici. Pe lângă cea de sticlă, de salam sau de cașcaval, orașul era celebru și pentru fabrica de bere unde producția era uriașă. Între timp, fabricile s-au închis una câte una și mulți locuitorii au părăsit orașul. Anii l-au transformat, iar azi are o nouă față, cea a unei stațiuni de schi, invadată de turiști.
„Între Prahove”, un orășelul cu 10 fabrici importante
La 40 de kilometri de Brașov este orașul Azuga. Este situat pe Valea Prahovei, la confluența râului Prahova cu râul Azuga, la poalele Munţilor Bucegi şi Munţilor Baiului, în vecinătatea culmilor Sorica şi Cazacu. Așadar, înconjurat de peisaje frumoase.
În trecut, Azuga se numea „Între Prahove”. Este situat la 903 de metri altitudine și are o suprafața de 83 de kilometri pătrați.
În aceleași timpuri vechi, deși un oraș mic, Azuga era un important centru industrial.
Avea cel puțin 10 fabrici. Una dintre acestea era Fabrica de Sticlă, construită de Aslan în 1830, dar care a fost închisă după numai câteva luni, scrie Biz Brașov.
Banul Filipescu, proprietarul moşiei, a încercat apoi să o închirieze unui bucureștean, însă fără succes.
În 1879, a fost construită o altă fabrică de sticlă, care avea în jur de 250 de angajați, cei mai mulți proveniți din Boemia.
Au fost construite apoi fabrica de cașcaval (1882), fabrica de var (1885), fabrica de ciment (1885), fabrica de postav (1887) și fabrica de salam (1877).
Apoi au apărut și fabrica de cherestea (1888), fabrica de şampanie (1892) şi fabrica de şamotă (1908).
În Azuga se produceau 400.000 de hectolitri de bere
Un oraș mic, dar puternic industrializat, Azuga a devenit celebru, în timp, prin fabrica de bere.
A fost construită în 1870 sub îndrumarea lui Grundt Rădulescu, un maestru berar de origine germană.
Construită pe domeniile regale de la Azuga, a fost devastată în Primul Război Mondial, însă a fost refăcută destul de repede. În 1927, era pe locul trei între fabricile de bere din țară, notează sursa citată.
Berea produsă în Azuga era foarte apreciată pentru gustul și calitatea ei. Pentru obținerea ei era folosită apa de munte din zonă, captată din trei izvoare: Stâna, Glodul, şi pârâul Azuga și se folosea o rețetă proprie, aceea a fermentării naturale timp de 70 de zile.
Inclusiv soții Ceaușescu apreciau foarte mult berea de Azuga și săptămânal primeau un transport special de bere, desigur, atent verificată de medici și securiști.
În anul 1989, fabrica de bere de la Azuga a avut o producție de aproape 400.000 de hectolitri de bere.
Transformarea orașului Azuga
Fabricile s-au închis una câte una, iar aceasta soartă a avut-o inclusiv cea de bere.
În 2008, fabrica era aproape falimentară, iar producția înjumătățită era distribuită doar local.
Producătorul american SABMiller (Ursus Breweries), cel mai mare din lume, a achiziționat marca Azuga pentru suma de 7,1 milioane de euro.
Activitatea fabricii din Azuga a fost oprită și mutată la Brașov.
Azuga a devenit un oraș sărac și mulți dintre locuitori au părăsit urbea.
Anii au schimbat fața micului oraș de lângă Brașov, iar azi, Azuga este una dintre stațiunile de pe Valea Prahovei preferate de români în sezonul de iarnă.
Azi, stațiunea Azuga are 7 pârtii de schi cu o lungime totală de 7 kilometri și 7 instalații de cablu care se întind pe 4 kilometri.
Pârtiile, de dificultate medie, sunt: Cazacu Teleski, Cazacu Variantă, Babyski Cazacu, Sorica, Sorica Teleski, Sorica Sud şi Sorica La Stână.
Toate dispun de instalații de produs de zăpadă artificială, tunuri și lănci. În plus, Sorica Teleschi are și nocturnă.