Orașul din România aflat în pericol la un cutremur major. Este situat chiar pe o falie seismică

28 februarie 2023 16:54   Național

Cea mai importantă zonă seismică din România este cea din Vrancea însă puțin știu cât de periculoasă este zona Făgăraș – Câmpulung din acest punct de vedere. Un arhitect din Argeș a tras atenția că zona este traversată de o falie tectonică periculoasă care poate provoca seisme și de 9 grade pe scara Richter.  

Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria și ulterior seismele din Oltenia care au produs pagube importante în Târgu Jiu au readus în amintirea românilor frica de o mișcare tectonică importantă. Deși zona Vrancea este considerată cea mai periculoasă din punct de vedere al posibilității de producere a unui cutremur, ce s-a întâmplat în Oltenia arată că există multe zone care pot fi active seismic. 

Una dintre „bombele seismice” de unde pot apărea oricând surprize este și zona Făgăraș – Câmpulung scriu jurnaliștii de la revistaagressive.ro. Potrivit specialiștilor, această regiune este considerată a doua zonă seismică a țării, fiind așezată pe o placă tectonică foarte importantă. 

Câmpulung Muscel, orașul situat chiar pe o falie seismică 

Un arhitect din Câmpulung a tras atenția că zona este traversată de o falie tectonică periculoasă care poate provoca seisme și de 9 grade pe scara Richter. Dacă acest lucru este adevărat, ar fi un adevărat dezastru. 

„O falie seismică din zona Vâlcii este cea a Loviştei: Lotru-Brezoi-Titeşti-Depresiunea Loviştei-Cumpăna-Piscul Negru-Nord Cîmpulung Muscel. Este o falie foarte importantă şi activă, care a generat multe cutremure de-a lungul timpului.  

Depresiunea Loviştei este o depresiune de origine tectonică, formată în urma unor ample mişcări tectonice în perioada cuaternară. Falia începe la vest de Olt,  pe valea Lotrului, traversează Valea Oltului în zona Brezoi-Câineni-Titeşti, în nordul oraşului Călimăneşti, trece prin capătul nordic al lacului de acumulare Vidraru-Argeş şi ajunge la Cîmpulung Muscel”, a declarat potrivit  profesorul Gheorghe Ploaie conform revista aggressive.ro 

Câmpulung Muscel, grav afectat de un cutremur de 6 grade 

Cele mai puternice cutremure în această regiune au avut între 5,5 – 6,5 grade pe scara Richter scriu jurnaliștii de la sursa citată. Potrivit seismologilor în data de 4 aprilie 1628 a avut loc la Câmpulung un cutremur atât de mare încât a avariat serios Mănăstirea Negru Vodă. Aceasta a fost refăcută, ulterior, în timpul domniei lui Matei Basarab (1632 – 1654). Cel mai mare cutremur care a avut loc în acest oraș, de-a lungul timpului, a măsurat peste 6 grade pe scara Richter și a avut loc în data de 26 ianuarie 1916.

Mai multe