Avalanșă de cutremure în Gorj! Seismul de 5,7 grade a avut deja 700 de replici

Ultima actualizare:

Nu este liniște în Gorj. Cutremurul de marți 14 februarie de 5, 7 grade cu epicentrul în localitatea Runcu a transformat Oltenia în ”oala sub presiune” a României din punct de vedere seismic. Până luni, 20 februarie au fost înregistrate deja 700 de cutremure de intensități sub 5 grade, replici ale celui care a speriat România și a uimit specialiștii.  

Multe clădiri din Târgu Jiu au avut de suferit după cutremurul de 5, 7 grade
Cutremurul de 5, 7 grade din Gorj a produs pagube importante în Târgu Jiu. Foto: gds.ro

Ultimul seism-replică, de magnitudine 2.1 pe scara Richter, s-a produs luni, la ora locală 16.01, în judeţul Gorj, la o adâncime de 12 km. Potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 106km NV de Craiova, 111km SV de Sibiu, 144km V de Pitesti, 160km SE de Timisoara, 180km SE de Arad, 186km S de Cluj-Napoca, 205km V de Brasov, 209km E de Belgrade, 

Ultimele date postate de INCDFP pe pagina de Facebook arată că, până luni, 20 februarie au fost localizate 700 de replici ale cutremurului de magnitudine 5,7 din data de 14 februarie 2023.  

Săptămâna care a cutremurat România 

Totul a început pe 13 februarie când în Gorj a avut loc la ora 16.58 un cutremur de 5, 2 grade, urmat a doua zi, la ora 16.15, de unul mult mai puternic de 5, 7 grade. Ambele au avut epicentrul în zona Runcu-Târgu Jiu și au produs pagube importante mai ales în municipiul Târgu Jiu. 

”În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102 km NV de Craiova, 120 km SV de Sibiu, 146 km V de Pitesti, 161 km SE de Timisoara, 183 km SE de Arad, 195 km S de Cluj-Napoca, 204 km E de Belgrade, 208 km E de Zemun, 212 km NE de Nis, 212km V de Brasov”, a fost anunțul INFP. 

Cutremurul a fost resimţit în toată Oltenia, în Banat dar şi în București și chiar Serbia și Bulgaria. Cu o zi în urmă, un cutremur de 5,2 grade s-a produs în judeţul Gorj şi a avut patru replici în mai puţin de o oră, potrivit news.ro. 

Specialiștii, luați prin surprindere de intensitatea cutremurelor din Oltenia

Directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că este o "surpriză" că zona unde s-a produs cutremurul de 5,7 pe Richter s-a activat, deoarece până acum nu s-au înregistrat decât seisme de magnitudine mică. 

"E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut. (...) Din punct de vedere geologic, mişcarea a fost pe verticală, mişcarea faliilor a fost pe verticală.

Mecanismul cutremurului aşa arată, adică au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui", a precizat Constantin Ionescu, citat de adevărul.ro, într-o conferinţă la MAI. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net