Palatul Elisabeta din București, reședința familiei regale, se poate vizita

15 iulie 2022 15:14   Național
Ultima actualizare:

Singurul palat folosit de casa regală din România și deschis publicului, Palatul Elisabeta din București este adresa perfectă pentru cei care vor să petreacă un sfârșit de săptămână altfel. Pot fi văzute locuri încărcate de istorie și multe dintre obiectele care au aparținut regelui Mihai 

Potrivit romaniaregala.ro, în Palatul Elisabeta se pot vizita Salonul Mihai I, Galeria de Artă, Salonul Carol şi Elisabeta, biroul oficial al regelui Mihai, Salonul Alb, Sala Regilor, Scările de Marmură şi Sufrageria Mare. De asemenea poate fi văzută grădina palatului, iar la finalul turului musafirii sunt invitaţi să vadă magazinul de suveniruri.

”Vizitatorii nu au nevoie de rezervare prealabilă, aceştia putându-se prezenta direct la poarta de intrare”, precizează Casa Regală.  Adresa Palatului Elisabeta este Șoseaua Kiseleff nr. 28, Sector 1 București (prin Intrarea Românești de lângă Muzeul Satului).

Cât costă un bilet pentru vizitarea Palatului Elisabeta

Pentru vizitarea reședinței din București a Casei Regale a României, Palatul Elisabeta, un bilet costă 40 de lei. Pentru copii, studenți și pensionari accesul costă 20 de lei. Biletele pot fi plătite cu card bancar. Se pot organiza vizite pentru grupuri speciale, scriind un mesaj la relatii.cu.publicul@palatulelisabeta.ro/ . Palatul Elisabeta poate fi vizitat de vineri până duminică, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00

Ce trebuie să știți despre Palatul Elisabeta 

Palatul a fost construit între anii 1935 – 1937 pentru Regina Elisabeta a Greciei născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a soră a Regelui Carol al II-lea al României. Clădirea nu a fost destinată să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință principesei reîntoarse în țară.

Palatul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc din Timiș. Potrivit presei timpului, după bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 august 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta. 

Aici, într-unul dintre saloanele de la etajul Palatului Elisabeta, Regele Mihai a fost forțat să semneze un act nelegal de abdicare, la 30 decembrie 1947. În prezent, palatul se află în proprietatea statului și este administrat de Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RAAPPS). După revenirea definitivă în țară a Familiei Regale a României petrecută în 1997, Palatul Elisabeta a fost închiriat acesteia ca reședință oficială din București, scop pe care îl are și în prezent.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe