Părinţi singuri de Sărbători! Mesaje printre lacrimi și iubire necondiționată

30 decembrie 2022 6:00   Național

Singurătatea este boală grea şi niciodată nu doare mai mult ca de Sărbători. Câţi părinţi nu oftează din adâncul sufletului atunci când copiii sunt departe, iar Sărbătorile nu mai au acelaşi farmec fără ei la aceeaşi masă. Dar atunci când copilului îi este bine, părintele rămas singur acasă e împăcat.

Aşa este şi pentru Aurelia Bujor, mamă a trei copii, dar singură pentru că toţi s-au stabilit peste hotare. Aurelia este din Baia Mare şi are 79 de ani. Fiica ei a plecat în America chiar înainte de Revoluţie, iar ceilalţi doi fii ai ei s-au stabilit de-a lungul anilor în Austria.

În urmă cu trei ani, soţul ei şi tatăl copiilor a murit, iar Aurelia a rămas singură. A ajutat-o firea ei activă şi gândirea pozitivă. A învăţat repede să folosească un telefon smart şi cum să vorbească cu copiii prin video call. Când îi vede pe ecranul aparatului, dorul de ei parcă este mai uşor de suportat.

„Stau aici pe scaun, lângă telefon şi ne vedem, în timp ce vorbim. Uneori vin şi nepoţii şi îmi fac cu mâna. Alteori vorbesc doar cu ea. Dar e atât de bine să ne vedem, încât am impresia că e chiar aici lângă mine. Nu simt că e atât de departe.”, a povestit Aurelia pentru „Adevărul”.

Fiica din America i-a trimis flori de ziua ei

Recent, Aurelia a împlinit 79 de ani şi a avut o surpriză extrem de plăcută. S-a trezit la uşă cu un buchet imens de flori comandat de fiica sa de la mii de kilometri depărtare. Ea este cea care ajunge cel mai rar acasă, cel mult o dată pe an, aşa că i-a luat mamei un telefon performant cu ajutorul căruia se pot vedea chiar şi de câteva ori pe săptămână.

„Doar m-am trezit cu cineva la uşă care mi-a adus buchetul de flori şi o felicitare.”, spune ea extrem de încântată de gestul fiicei ei. Desigur, nici cei doi fii nu au uitat-o de ziua ei.

„Nu mă plâng de nimic. Stau aici singură, dar nu mi-e rău”, povesteşte Aurelia. „Mă ajută, nu am ce să spun nimic rău. Mă ajută mereu. Îmi aduc de toate.”, a povestit ea pentru „Adevărul”.

Aurelia a înţeles că singurătatea i-ar putea fi un mare duşman. De aceea şi-a organizat timpul în aşa fel încât să nu o domine. În fiecare zi îşi găseşte câte ceva de făcut.

«Aurelia s-a salvat de la însingurare»

Psihologii explică faptul că Aurelia s-a salvat astfel de la însingurare, pentru că, spun ei, singurătatea nu este acelaşi lucru cu însingurarea. „Ea, chiar dacă a stat singură, nu a simţit atât de acut această singurătate. În însingurare există semne de izolare, retragere, de lipsă de contact.

Poţi fi însingurat şi când ai oameni în jurul tău. Iar asta se întâlneşte şi la 30 de ani, la 40 ani, 50 ani, sau la persoane adulte tinere. Nu are legătură cu vârsta”, explică psihologul clinician Dana Crişan, pentru sursa citată. Ea a mai spus că menţinerea conexiunii în familie, chiar şi prin intermediul tehnologiei, ajută la păstrarea unui echilibru emoţional.

Acasă, după 6 ani de muncă în Anglia

Pentru doi părinţi din nordul României, sfârşitul acestui an este cel mai fericit după o vreme îndelungată. Cristi, fiul lor în vârstă de 40 de ani, a reuşit după multă vreme să vină acasă de sărbători.

Cristi Mărieş a plecat din satul natal din Baia Mare în Anglia. Aici, lucra la o vulcanizare, acolo lucrează pe şantier şi este totodată, student la Turism. După şase ani în care a muncit din greu, Cristi Mărieş a reuşit să-şi îndeplinească visul, acela de a-şi lua o locuinţă.

Acesta a fost principalul motiv care i-a permis să vină acasă, să-şi vadă mama şi fratele, de Sărbători. „Au fost cele mai frumoase sărbători după şase ani grei. Încă nici nu-mi vine să cred, nu ştiu dacă visez sau e real”, spune el.

„Mama a fost cea care s-a bucurat cel mai mult, cu toate că mă mai aşteaptă încă cel puţin trei ani de stat în Marea Britanie”, adică atât cât să termine studiile a completat el pentru „Adevărul”.

«Cu un videocall îi poţi simţi aproape»

„Cum sunt plecaţi tot timpul anului, de sărbători apare nevoia aceea de a recupera un timp de tihnă, de pace. De a fi împreună, cu prezenţa fizică, cu conexiunea dintre ei. Acum, cu ajutorul tehnologiei, se poate să fii aproape, şi de departe. Cu un videocall îl poate simţi aproape. Dar contează această prezenţă fizică”, a explicat psihologul Dana Crişan.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe