Pericolul ascuns de sărbători! De ce crește riscul unui atac de cord, în această perioadă?

Ultima actualizare:

Emoțiile și agitația din perioada sărbătorilor de iarnă pot deveni un factor de risc în plus de atac de cord pentru cardiaci. Însă pericolul major este determinat de neglijarea tratamentelor.

Medicii avertizează că riscul de atac de cord crește de sărbători
Medicii avertizează că riscul de atac de cord crește de sărbători

România este în topul deceselor produse de atacul de cord, iar perioada sărbătorilor de iarnă supune persoanele cu boli cardiovasculare unui risc suplimentar, transmite Adevărul.ro. Un studiu derulat pe o perioadă de 15 ani a arătat că riscurile unui atac de cord erau cu 15% mai mari decât de obicei de Crăciun și cu 20% mai mari în ziua de Anul Nou.

Emoțiile acestei perioade, agitația determinată de pregătiri, întâlnirile cu prietenii sau rudele și excepțiile făcute de la programul normal pot deveni factori de risc pentru atacurile de cord, afirmă dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă.

„Sărbătorile implică în principal o neglijare a tratamentului, oamenii sunt mult mai relaxați, uită de protocolul de zi cu zi al bolilor pe care le au. Trebuie să adăugăm că atât alimentația bogată în calorii din perioada Sărbătorilor, ce poate decompensa pacienții, în special pacienții diabetici, cât și alcoolul care poate fi în exces reprezintă factori suplimentari de risc pentru atacurile de cord survenite la pacienți care se știu cu boli cardiovasculare și nu numai. Diabetul este un factor de risc foarte mare pentru bolile cardiovasculare, iar în acest fel începe un întreg lanț vicios, care poate duce la agravarea stărilor inițiale sau la un debut acut la pacienții care nu se știau cu boli cardiovasculare”, explică dr. Valentin Leica, citat de Adevărul.ro.

Obiceiurile tradiționale considerate o normalitate a acestei perioade se adaugă și ele la factorii de risc suplimentari în cazul persoanelor care au deja o boală coronariană, diabet, fumează, au hipertensiune sau colesterol peste limită.

Primele semne ale unui atac de cord

Specialistul reamintește care sunt primele semne ale unui infarct miocardic pe care ar trebui să le cunoaștem. Durerea tipică pentru atacul de cord este cea care radiază în mâna stângă sau la nivelul mandibulei. Această durere poate apărea dintr-odată sau treptat, la efort sau chiar în repaus. În cazul atacului acut, cel mai clar semn este durerea precordială cu iradiere pe mâna stângă sau pe mandibulă, mai spune specialistul.

Există însă și o categorie de pacienți, cum sunt cei cu diabet zaharat, de exemplu, care pot să nu aibă dureri precordiale, ci simptome precum greața, vărsăturile, amețelile, sincopele sau chiar pierderi de cunoștință. „La femei, de multe ori, nu se manifestă ca și durere, ci cu simptome vegetative, precum greață și vărsături fără un motiv întemeiat, o alterare a stării generale, cu amețeli, cu lipotimii mai dese”, punctează medicul.

Dacă ne dorim sărbători cu bine, avem grijă în primul rând să nu facem rabat de la tratamentele prescrise de medicul specialist. În cazul în care evenimentul a avut loc și observăm la o persoană toate semnele indicate mai sus, sunăm la numărul de urgență 112.

„Apoi, verificăm semnele vitale, încercăm comunicarea cu pacientul. Dacă este lipsit de conștiență și nu are puls, se încep manevrele de resuscitare cu masaj cardiac și respirație gură la gură, 30 de masaje cardiace și două respirații, până la sosirea unui echipaj al ambulanței ce va prelua cazul. Se asigură zona, trebuie să avem grijă ca salvatorii să nu fie în pericol și ei, dacă sunt în stradă, de exemplu, sau pe șosea, și respectăm indicațiile dispecerului de la 112, ce poate recunoaște un atac de cord, în urma indicațiilor date de la fața locului”, recomandă medicul.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net