Cum să bem apă la masa de Crăciun pentru a ajuta digestia? Sfaturile unei celebre experte din România

Ultima actualizare:

Apa consumată în timpul mesei este o dilemă dezbătută intens de ani de zile, unii dintre noi, amintindu-și de tot felul de mituri auzite în copilărie. „Dacă bei apă, la masă, faci broaște în stomac!”, ne avertizau părinții sau bunicii.

Apa este un ingredient vital, în dieta zilnică, și poate ajuta digestia, în timpul mesei de Crăciun
Apa este un ingredient vital, în dieta zilnică, și poate ajuta digestia, în timpul mesei de Crăciun

Evident, „broaștele în stomac” se referă la gaze sau la o digestie problematică, motivul fiind, mai degrabă, o asociere neinspirată a alimentelor, decât consumul de apă la masă. Răspunsul la întrebarea „Putem să bem liniștiți apă la masă?” este oferit de Claudia Benea, singura expertă somelier de apă, din România. Exact, există și somelieri de apă, domeniul nemaifiind de mult timp dedicat, în exclusivitate, degustătorilor și criticilor de vinuri.

De fapt, consumul de apă în timpul mesei sau după masă ajută la descompunerea și procesarea alimentelor, digestia. Apa protejează în același timp, pereții stomacului. Corpul uman are mecanisme foarte complexe care reglează secreția sucurilor digestive. Apa ajută la prelucrarea mai rapidă a alimentelor la nivelul stomacului, favorizând omogenizarea bolului alimentar. În acest mod, se mărește suprafața de acțiune enzimatică asupra moleculelor de alimente și crește eficiența digestiei”, transmite Claudia Benea, pe blogul personal. 

Așadar, în contextul mesei de Crăciun, când mulți dintre noi au tendința de a exagera cu sortimentele culinare specifice, încât digestia riscă să fie dereglată, cum ar trebui asociată apa de băut, la masă, încât să ajutăm procesarea alimentelor?

Acțiunea stimulatoare asupra secreției sucului gastric este favorizată și de excitarea receptorilor gastrici și destinderea pereților stomacului ca urmare a ingestiei alimentare, indiferent de consistența lichidă sau solidă a alimentelor. Consumul de apă în timpul mesei sau imediat după masa nu poate dilua sucul gastric, acest lucru nu afectează efectiv digestia într-un sens negativ. În schimb, ajută la prelucrarea mai rapidă la nivelul stomacului, favorizând omogenizarea bolului alimentar. În acest mod, se mărește suprafața de acțiune enzimatică asupra moleculelor de alimente și crește eficiența digestiei, se mai arată pe blogul Claudiei Benea.

Mai mult decât atât, mecanismele de reglare a secreției gastrice sunt extrem de complexe, prezentând o capacitate de adaptare atât de mare, încât nu se poate justifica restricția exclusivă a apei pentru a preveni diluția sucului digestiv. Ideal ar fi ca apa sa fie băută înainte cu 30 de minute de mesele principale, ca stomacul sa fie pregatit pentru a primi hrana. Guri mici de apa pot fi băute chiar și în timpul mesei tocmai pentru a omogeniza bolul alimentar”, explică somelierul Claudia Benea. 

De asemenea, este foarte important să se facă diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă. Mulți ani, consumatorii au confundat apa carbogazoasă cu cea minerală, exclusiv. În realitate, apa de izvor este mineralizată și se comercializează sub două forme: plată sau carbogazoasă. Adică, acidulată în mod natural sau îmbogățită cu dioxid de carbon, de îmbuteliator, mai precis, carbogazificată.

Este bine de știut că în dietele cu conținut scăzut de calorii, se recomandă adesea să se bea apă plată. Dioxidul de carbon, sau CO2, stimulează secreția gastrică și motilitatea, crescând pofta de mâncare. Apa carbogazoasă favorizează digestia după mesele grele, așadar, poate fi un aliat, în timpul meselor de Crăciun, caracterizate de o diversitate serioasă de alimente.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net