Bucură-te de festinul de Crăciun fără să te îmbolnăveşti!

#Exclusiv Click!

Nu sunt sărbători de iarnă fără mese pline cu sarmale, caltaboşi, cârnaţi, piftii, jumări, cozonaci şi vin fiert. Festinul începe peste doar câteva zile şi o vom ţine aşa până după Revelion. Cu atâtea bunătăţi, puţini se mai gândesc la diete şi la reguli de respectat. Astfel, nu-i de mirare că „regimul” acesta se va vedea pe cântar. Specialiştii vin cu recomandări pentru a nu-ţi pune în pericol silueta, dar nici sănătatea.

Nutriţioniştii şi antrenorii de fitness îţi dezvăluie câteva trucuri
Nutriţioniştii şi antrenorii de fitness îţi dezvăluie câteva trucuri

Găteşte mai dietetic

Poţi să ai pe masă şi sarmale, şi cârnaţi, şi prăjituri, dacă le prepari în casă, corect şi sănătos. „Găteşte mai dietetic, adică nu mai folosi uleiuri suplimentare la o mâncare ce conţine carne grasă, cârnaţii pot fi din amestecuri de cărnuri slabe, nu trebuie să conţină orez, ci condimente. Sarmalele pot fi şi ele din carne slabă de porc, amestecată cu vită. Iar în prăjituri nu este nevoie să pui atât de mult zahăr, cum scrie în reţetă.”, recomandă medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

Fă uşor trecerea de la Post la masa de Crăciun

Cei care timp de 40 de zile au ţinut post, e bine să facă lin trecerea la alimente mai grele. În caz contrar, organismul nu va putea să se readapteze şi apar blocajele: indigestie, greaţă, balonare, dureri abdominale etc. Mănâncă puţin şi des, introdu pe rând în „meniu” mâncărurile grele (azi preparate cu ou, mâine carne...) şi nu renunţa total la alimentele consumate până acum (verdeţuri, legume, cereale integrale). „Sărbătorile tradiţionale includ adesea o cantitate mare de mâncare ce este de cele mai multe ori bogată în calorii. Cercetările arată că majoritatea adulţilor pot lua în greutate în această perioadă din cauza tentaţiilor culinare, însă putem face alegeri inteligente cu privire la produsele pe care le consumăm, astfel încât să ne putem bucura de preparatele care ne plac fără a pune în pericol nici sănătatea, nici silueta”, spune dr. Corina Zugravu, preşedinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Reguli la masă

Tendinţa multor pofticioşi, când se aşază la o masă plină de bunătăţi, este să dea iama în toate şi să nu mai aibă niciun control. Însă e bine să-ţi cunoşti limita! Nu mânca până nu mai poţi, căci ţi se va face rău şi tot surplusul de hrană se va depozita pe trupul tău sub formă de grăsime. „Ridică-te de la masă atunci când simţi că parcă ar mai fi, totuşi, loc de ceva”, recomandă antrenorul de fitness şi nutriţionistul Iulian Dinu. 

Nu mânca repede şi mestecă încet fiecare îmbucătură, atât pentru a uşura digestia, cât şi pentru a da creierului timp să înregistreze senzaţia de saţietate. Te vei declara sătul cu mai puţin în farfurie.

Atenţie cum combini alimentele. Evită să mănânci la aceeaşi masă şi sarmale, şi friptură cu salată boeuf, şi desert la sfârşit. Toate, evident, stropite cu alcool. „Alcoolul se bea întotdeauna la o oră după masă şi nu se combină cu mâncarea, mai ales dacă aceasta e grasă. Asta deoarece ficatul va metaboliza mai întâi alcoolul şi va depune grăsimea”, mai spune dr. Bălănică.

Dacă vrei să te bucuri de mâncărurile tradiţionale ale acestei perioade, renunţă la altele, adaugă Iulian Dinu. „Mai exact, poţi mânca o felie de cozonac, dar dă de-o parte sucul din comerţ, care este plin de zahăr. Mănâncă o friptură cu salată verde, dar uită de chipsuri şi popcorn. Aşa păstrezi o balanţă a aportului de calorii”. 

Înainte de a lua o gustare, întreabă-te dacă îţi e cu adevărat foame sau e doar poftă, plictiseală, mai recomandă dr. Corina Zugravu. De asemenea, nu mânca în faţa televizorului, căci îţi distrage atenţia şi uiţi să te opreşti din mâncat.

Orezul şi morcovii, eficienţi

Pâinea prăjită, cărbunele medicinal, orezul şi morcovul fiert absorb gazele, diminuând disconfortul.  Poţi lua vitaminele B6 şi E care pot fi foarte eficiente în astfel de afecţiuni. La fel ca şi diosmectita, o argilă poroasă absorbantă. 

Tratamentul cu diosmectită este vechi, dar de foarte mare actualitate. Argila se găseşte într-o grămadă de medicamente recomandate pentru gaze intestinale sau diaree. 

Dacă te gândeşti că, în cazul balonărilor, cofeina îţi poate fi de ajutor, poţi să-ţi iei gândul. Nu exagera şi limitează-te la cel mult două cafele pe zi. 

«Salata să nu lipsească de pe masă»

Florentina Opriș
Florentina Opriș

Florentina Opriș (54 ani),prezentatoarea emisiunii „Sport, dietă și o vedetă” de la Kanal D, ne învață cum să ne hrănim corect de sărbători, astfel încât să nu avem apoi probleme de sănătate.

 „În primul rând, eu mereu am ales și o să aleg prevenția. În primul rând trebuie să avem grijă să nu ne suprasolicităm organismul prin diverse combinații și cantități mari de mâncare. Este important, la mesele festive, să avem din belșug alimente precum salată și legumele fresh, pentru a ne ajuta la digestie. Recomand ceai verde pentru accelerarea organismului, după fiecare masă copioasă”, spune Florentina.  

Fă o plimbare după masă!

image

Poate eşti plecat din localitate, poate sălile de sport au program scurt, sau poate pur şi simplu o masă copioasă te trage mai mult ca niciodată la somn şi leneveală. Însă sportul e absolut necesar în perioada aceasta.

Iulian Dinu, președintele AIPNSF si Kinetoterapeut și Preparator Fizic, ştie o mulţime de metode de a face mişcare. „Ieşiţi la plimbare după masă, măcar prin cartier; urcaţi scările în loc să luaţi liftul, mergeţi la săniuş cu cei mici sau la un jogging uşor în parc. Chiar şi micile treburi prin gospodărie sau exerciţiile la salteluţă, în sufragerie, ajută e­­norm. ”

Foloseşte cât mai puţină maioneză la salata boeuf!

Salata boeuf se numără printre preparatele tradiţionale de pe mesele românilor, de Sărbători. Ar fi sănătoasă şi prietenoasă cu silueta dacă n-ar conţine maioneză.

„Maioneza este un amestec de ulei şi gălbenuş de ou, care, evident, îngraşă. În plus, dacă nu e pregătită şi depozitată corespunzător, poate dezvolta bacterii. Cea din comerţ conţine aditivi şi conservanţi nocivi pentru sănătate.

Chiar şi varianta light e de evitat. Are, într-adevăr, mai puţine calorii, dar conţine amidon modificat, sirop de porumb bogat în fructoză, ulei de soia şi mulţi conservanţi”, spune nutriţionistul Gianluca Mech.

Pentru ca salata boeuf să fie un preparat cât mai sănătos, e bine să foloseşti mai puţină maioneză.

„Doar cât să lege restul ingredientelor, nicidecum să devină un ingredient în sine”. Şi, cum la masa de Crăciun salata este pe post de garnitură, alături de alte preparate, porţia corectă nu trebuie să depăşească două linguri”, mai spune nutriţionistul. 

Berea fără alcool, bună pentru hidratare!

image

În sezonul rece, cam uităm să bem apă. În schimb, mâncăm mai mult, mai consistent, iar asta îngreunează digestia. Nutriţionistul Corina Zugravu spune că, pe lângă apa plată şi ceaiurile din plante medicinale, berea fără alcool este o opţiune sănătoasă pentru buna hidratare.

„Berea este o băutură fermentată, iar datorită ingredientelor sale naturale (apă, hamei, cereale şi drojdie), atunci când este consumată moderat poate furniza organismului vitamine şi minerale, fiind şi o sursă de compuşi bioactivi, precum polifenolii.

În plus, un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie a arătat că un consum moderat de bere nu influenţează indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală sau raportul talie-şold”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
lapte bivolita adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net