Afecțiunile periculoase date de schimbarea orei de iarnă: crește riscul de infarct sau de suicid

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Pe 30 octombrie, ora 4.00 dimineața  devine, an de an, ora 3.00. Acest lucru are un efect asupra organismului nostru, spun medicii. Cum ne afectează ora de iarnă ne spun chiar specialiștii.

Duminică, 30 octombrie, ora 4.00 dimineața va deveni ora 3.00
Duminică, 30 octombrie, ora 4.00 dimineața va deveni ora 3.00

Schimbarea orei ar fi trebuit anulată

Se spune că trecerea la ora de iarnă ne ajută să dormim cu o oră mai mult. În cazul dispozitivelor electronice smart conectate la Internet, modificarea se realizează în mod automat de acestea. Pentru restul ceasurilor, nu uitați să efectuați singuri schimbarea, an de an, pentru a nu vă încurca programul!

De preferat, pentru mulți dintre noi ar fi fost ca aceste tranziții să fi fost anulate, așa cum se tot discută, de ani buni, întrucât există anumite efecte resimțite asupra organismului și, mai ales, asupra psihicului.

Citește și: Povestea fabuloasă a teologului român, devenit creator de ceasuri de lux!

În fiecare an, mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid.

Mai exact: riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional. Totodată, creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru Click!

Medicul Tudor Ciuhodaru
Medicul Tudor Ciuhodaru

Acesta a mai spus că modificarea orei de trezire poate duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii, determinând modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac, dar neuropsihice.

În 2021, ar fi trebuit să fie ultimul an în care se mai făcea tranziția la ora de vară sau la cea de iarnă. Comisia Europeană a organizat o consultare publică, în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, dintre care 84% erau în favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale ceasului, în timp ce 16% doreau să le păstreze.

Vezi și: Apple a lansat un nou ceas! Watch Ultra este rezistent la condițiile meteo extreme

Măsura a fost adoptată la începutul secolului al XX-lea, ca mijloc de economisire a energiei prin schimbarea orelor de lucru. În cele din urmă, Brexit-ul și pandemia au fost factorii care au determinat amânarea deciziei privind renunțarea la această practică. Mai mult, legea care ar trebui să reglementeze situația, la nivel european, este pasată între Comisia Europeană și Consiliul European.

Cum întreg continentul se confruntă cu o nouă criză energetică, în contextul războiului din Ucraina, iar strategia beligerantă a Rusiei reprezintă o amenințare la adresa Europei, acestă problemă va fi, probabil, ignorată mulți ani de acum încolo.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net