De ce este periculos oxidul de etilenă, găsit în câteva sortimente de suc și înghețată retrase de la vânzare în mai multe supermarketuri

Ultima actualizare:

    Unele sucuri pentru copii aveau oxid de etilenă FOTO: Unsplash.com
Unele sucuri pentru copii aveau oxid de etilenă FOTO: Unsplash.com

Două tipuri de băuturi răcoritoare au fost retrase, recent, din mai multe magazine din cauza oxidului de etilenă peste limitele permise utilizat într-unul dintre ingrediente, conform Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Însă acestea nu sunt singurele produse considerate de inspectorii sanitari ca fiind periculoase. Mai multe sortimente de înghețată au fost interzise la vânzare din cauza acestui ”ingredient”. Medicii spun că este extrem de toxic și cancerigen.

Cele două tipuri de băuturi răcoritoare au fost retrase din magazine Metro, Carrefour, Selgros. Penny, din cauza oxidului de etilenă într-un ingredient al materiilor prime utilizate sunt Figo, produs de Rewe România și Fruits & Friends, de la ALONOR COMPANY SRL. Reprezentanții companiilor respective le recomandă clienților care au achiziționat băuturile să nu le consume ci să le distrugă sau să le returneze. Însă acestea nu sunt singurele produse cu probleme retrase din cauza substanței. În luna iulie, un desert cu miez de bezea a fost, de asemena, interzis la vânzare, în rețeaua supermarketurilor Cora, iar producătorul de înghețată Mars a retras de pe piața din România mai mult eloturi de înghețată comercializată sub brandurile Bounty, Snickers şi Twix.

De ce este periculos oxidul de etilenă. Explicația medicului

Dr. Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Nicolae Oblu Iași a precizat pe pagina sa de Facebook faptul că oxidul de etilenă ”este extrem de toxic și cancerigen și nu se poate defini un nivel sigur de expunere. Astfel, utilizarea acestui toxic este acum interzisă la nivelul UE”.

Iată câteva explicații despre ce este acest compus periculos și ce se poate întâmpla dacă este ingerat.

(1) Oxidul de etilenă (Oxirano) este un compus organic sub formă de gaz (la temperatura camerei) toxic cu miros eteric (dulce), incolor, inflamabil, instabil, utilizat ca:

• Dezinfectant utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale și dentare (deoarece este capabil să distrugă viruși, bacterii, ciuperci și spori, în special în condiții uscate).

• A fost folosit pentru fumigarea produselor alimentare pentru ambalare și pentru a reduce semnificativ populația de bacterii și ciuperci din condimente și aditivi.

• A fost folosit ca pesticid (insecticid, rodenticid), erbicid și fungicid.

(2) În ciuda utilității sale în diverse alte domenii, trebuie tratat cu precauție extremă pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori:

(3) Ingerat (alimente, sucuri): extrem de toxic, mutagen și cancerigen. Alimentele și băuturile contaminate nu au un miros sau culoare aparte. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintate este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, de a dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

(4) Inhalat- poate afecta sistemul nervos și chiar expunerile de scurtă durată provoacă iritarea ochilor și a pielii.

”Ce trebuie reținut? Substanța cancerigenă a fost detectată în mai multe alimente și băuturi comercializate în România.  Belgia a dat primul semnal de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Identificat în produsele alimentare din India cu semințe de susan. Mii de articole cu termen de valabilitate lung cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea au fost scoase de pe piață. Oxidul de etilenă a fost găsit recent în aditivi utilizați ca agent de îngroșare sau stabilizatori în multe alimente, inclusiv înghețată, cereale, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate și brânză”, a mai explicat Tudor Ciuhodaru.

Citește și:

Încă un produs este retras de la vânzare din cauza conţinutului mare de oxid de etilenă

Loturi de înghețată contaminată cu pesticide cancerigene, în România. Sortimentele retrase de pe piață

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net