5 reguli de Sărbători dacă ai animal de companie

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Dacă pentru tine Sărbătorile de iarnă sunt motiv de bucurie, pentru animalul tău de companie sunt motiv de stres. Musafirii, gălăgia, colindătorii, petardele, toate acestea îl debusolează, îl sperie, îl stresează. Mai mult decât atât, mirosul de jumări şi de friptură îl vor lipi cu nasul de uşa bucătăriei, iar dacă îi dai, rişti să-i pui în pericol sănătatea. Pentru a trece cu bine peste noaptea de Anul Nou, respectă următoarele recomandări.

Musafirii și artificiile  stresează animalele  de companie
Musafirii și artificiile stresează animalele de companie

Petardele şi artificiile îi sperie foarte tare

Petardele şi artificiile sunt principala problemă de Sărbători, mai ales pentru un pui neobişnuit cu asemenea zgomote, ne spune instructorul canin Mihai Nae. Animalele se sperie foarte tare, fapt care poate avea urmări pe termen lung.

Citește și: Poneiul «bețiv» a ajuns primar într-un sat din Anglia! Iată cum îi ajută pe localnici

„Căţeii mici devin timoraţi şi, după o asemenea traumă, îşi pot reveni sau nu, caz în care rămân fricoşi sau agresivi”, spune specialistul, care are şi soluţia: „E bine să obişnuim căţelul de mic cu zgomote: dăm drumul la muzică, la filme cu împuşcături.

Indiferent de vârsta lui, putem începe de acum să-l expunem zgomotelor, pentru a-l pregăti pentru noaptea dintre ani. De Crăciun sau Revelion, dacă îl lăsăm singur în casă, e bine să-l izolăm într-o cameră unde să nu se poată accidenta şi să dăm muzica tare, de preferat pe piesele cunoscute, ca să nu perceapă bubuiturile şi zgomotele de afară”, spune Mihai Nae.

Instructorul îşi aminteşte un caz cumplit, când un căţel lăsat singur în casă, de Revelion, şi-a atacat stăpâna în momentul în care aceasta a intrat pe întuneric în casă.

Vezi și: Motivul dezgustător pentru care nu ar trebui să-ți lași animalul să doarmă în pat

Ţine-l departe de colindători

Colindătorii sunt şi ei o provocare. Animalul îi poate percepe ca fiind hoţi şi poate deveni agresiv. Dacă îi aude, e posibil să latre, să muşte tocul uşii. „Pune-i zgardă şi lesă, du-l într-o încăpere cât mai îndepărtată de uşa de la intrare, ceartă-l, iar când se linişteşte, recompensează-l.

image

Va înţelege că asta e atitudinea corectă. Dacă nu se opreşte din lătrat, dă-i comanda de aşteptare în punct fix şi trimite-l la locul lui.

Astfel îi distragi atenţia de la ceea ce îl provoacă şi nu mai latră. Dacă nu cunoaşte aceste comenzi, du-l într-o altă încăpere cu lesa şi zgarda agăţate la gât”, te mai sfătuieşte instructorul Mihai Nae.

Mai vezi și: Revelionul, un stres pentru căței! Care sunt cele 3 mari probleme

Nu-i da din farfuria ta!

De Sărbători, mirosurile îmbietoare de fripturi, de cârnaţi afumaţi şi sărmăluţe cuprind toată casa. Ar fi chiar greu să ne ascundem de căţelul sau de pisica noastră. Ei ştiu că ceva bun se pregăteşte.

Dar oricât de mult ţi s-ar rupe inima când îi vezi că salivează, rezistă tentaţiei şi nu le da să mănânce. Potrivit medicului veterinar Daniel Lescai, animalele de companie trebuie să mănânce doar mâncarea lor, special preparată, indiferent de situaţie.

„Mâncărurile prăjite, sărate, condimentate din farfuria noastră pot provoca animalelor probleme digestive severe. Vorbim aici de colecistite (inflamaţii ale vezicii biliare), indigestii, pancreatite (inflamaţii ale pancreasului) manifestate prin vomă, apatie, diaree, durere abdominală, depresie, deshidratare.

Dacă animalul a ajuns într-o asemenea situaţie, nu-i mai daţi nimic. Un tub digestiv iritat numai de o nouă sesiune de digestie nu are nevoie. Lăsaţi apa la discreţie, cu toate că, în cazurile de vomă repetată, aportul de lichide nu va fi îmbunătăţit deloc.”, spune Daniel Lescai.

Pentru a evita problemele, daţi câinelui mâncare doar la ora lui de masă, indiferent când e a voastră. Dacă vine şi cerşeşte la masă, nu-l băga deloc în seamă şi ignoră-l. La un moment dat va renunţa să se uite la voi şi se va retrage în colţul lui.

„Cel mai bine ar fi să nu-l laşi să participe la masă. El trebuie învăţat că va primi mâncare după ce termină stăpânul. Dacă îl ţii, nu ceda cu nici o firimitură. Orice cade din mâna noastră el o va lua ca pe o recompensare, o reuşită, şi va fi încurajat să mai facă. Nu ceda!”, te îndeamnă Mihai Nae.

Limitează-le accesul la brad

Atât câinele, cât şi pisica sunt atraşi de beteală, de luminiţe, dar mai ales de globuri. Şi nu ar fi nici o problemă dacă nu ar exista riscul să răstoarne bradul, să spargă globurile şi să se rănească. Pisicii nu prea ai ce să-i faci.

Chiar dacă o ţii departe de pomul de Crăciun, în momentul în care ai plecat şi ai lasat-o singură cu jucăria interzisă, o va „ataca”. Cu un căţel te mai poţi, cât de cât, înţelege. Specialiştii în dresaj canin vă recomandă să lăsaţi câinele să vadă când împodobiţi bradul, să se obişnuiască cu prezenţa lui acolo.

Dar nu-i atrageţi atenţia asupra decoraţiunilor pentru că le va considera ca fiind ceva interesant de joacă. Oricum, pentru câine sau pisică, globurile sunt mingi numai bune de joacă, aşa că e indicat să nu fie din sticlă, ci din plastic sau material textil.

Dacă aleargă în jurul bradului, riscând să-l doboare, dacă e tantat să-l „marcheze”, domoleşte-l de la început şi limitează-i accesul în zonă. Optează pentru un brad artificial dacă ai câine mascul, deoarece pe cel natural va avea tendinţa să-l marcheze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net