Revelionul, un stres pentru căței! Care sunt cele 3 mari probleme

Ultima actualizare:

Dacă pentru tine Sărbătorile de iarnă sunt motiv de bucurie, pentru animalul tău de companie sunt doar o sursă de stres. Musafirii, gălăgia, colindătorii, petardele, toate acestea îl debusolează, îl sperie, îl stresează. Iată cum îl ajuți să treacă peste această perioadă cu bine!

image

Petardele și artificiile sperie cumplit animalele

Petardele şi artificiile sunt principala problemă de sărbători, mai ales pentru un pui neobişnuit cu asemenea zgomote. Animalele se sperie foarte tare, cu urmări pe termen lung. „Căţeii mici devin timoraţi şi, după o asemenea traumă, îşi pot reveni sau nu, caz în care rămân fricoşi sau agresivi”, spune instructorul canin Mihai Nae, care are şi soluţia: „E bine să obişnuim căţelul din timp cu zgomote: dăm drumul la muzică, la filme cu împuşcături. De Revelion, dacă îl lăsăm singur în casă, e bine să-l izolăm într-o cameră unde să nu se poată accidenta şi să dăm muzica mai tare, de preferat pe piesele cunoscute, ca să nu perceapă bubuiturile şi zgomotele de afară”, spune specialistul. Își aminteşte un caz cumplit, când un căţel lăsat singur în casă, de Revelion, şi-a atacat stăpâna în momentul în care aceasta a intrat pe întuneric în casă.

Latră la colindători? Așa îl calmezi!

Colindătorii de Anul Nou sunt și ei o provocare. Animalul îi poate percepe ca fiind hoţi şi poate deveni agresiv. Dacă îi aude, e posibil să latre, să muşte tocul uşii. „Pune-i zgardă şi lesă, du-l într-o încăpere cât mai îndepărtată de uşa de la intrare, ceartă-l, iar când se linişteşte, recompensează-l. Va înţelege că asta e atitudinea corectă. Dacă nu se opreşte din lătrat, dă-i comanda de aşteptare în punct fix şi trimite-l la locul lui. Astfel  îi distragi atenţia de la ceea ce îl provoacă şi nu mai latră. Dacă nu cunoaşte aceste comenzi, du-l într-o altă încăpere cu lesa şi zgarda agăţate la gât”, te mai sfătuieşte instructorul Mihai Nae.  

Mirosul de mâncare – o savoare!

De Sărbători, mirosurile îmbietoare de fripturi, de cârnaţi afumaţi şi sărmăluţe cuprind toată casa. Ar fi chiar greu să ne ascundem de căţelul sau de pisica noastră. Ei ştiu că ceva bun se pregăteşte. Dar oricât de mult ţi s-ar rupe inima când îi vezi că salivează, rezistă tentaţiei şi nu le da să mănânce. Potrivit medicului veterinar Daniel Lescai, animalele de companie trebuie să mănânce doar mâncarea lor, special preparată, indiferent de situaţie. „Mâncărurile prăjite, sărate, condimentate din farfuria noastră pot provoca animalelor probleme digestive severe. Vorbim aici de colecistite (inflamaţii ale vezicii biliare), indigestii, pancreatite (inflamaţii ale pancreasului) manifestate prin vomă, apatie, diaree, durere abdominală, depresie, deshidratare. Dacă animalul a ajuns într-o asemenea situaţie, nu-i mai daţi nimic. Un tub digestiv iritat numai de o nouă sesiune de digestie nu are nevoie. Lăsaţi apa la discreţie, cu toate că, în cazurile de vomă repetată, aportul de lichide nu va fi îmbunătăţit deloc”, spune Daniel Lescai. Pentru a evita problemele, daţi câinelui mâncare doar la ora lui de masă, indiferent când e a voastră. Dacă vine şi cerşeşte la masă, nu-l băga deloc în seamă şi ignoră-l. La un moment dat va renunţa să se uite la voi şi se va retrage în colţul lui. „Cel mai bine ar fi să nu-l laşi să participe la masă. El trebuie învăţat că va primi mâncare după ce termină stăpânul. Dacă îl ţii, nu ceda cu nicio frimitură. Orice cade din mâna noastră, el o va lua ca pe o recompensare, o reuşită, şi va fi încurajat să mai facă. Nu ceda!”, te îndeamnă Mihai Nae.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net