Peste 10.000 de oameni locuiau cândva în acest oraș-fantomă din România! Se află la doar 50 de kilometri de Drobeta Turnu Severin

7 august 2024 8:16   Național

În anii ’80, insula Ostrovul Mare a fost transformată într-un adevărat oraș muncitoriesc, iar peste 10.000 de oameni munceau pe șantierele hidrocentralei Porțile de Fier 2. Cu toate acestea, astăzi, această comunitate impresionantă a devneit un „oraș-fantomă” unde mai locuiesc doar câteva zeci de familii.

În colonia Porțile de Fier 2 mai locuiesc astăzi doar 50 de familii, în timp ce în urmă cu numai câteva decenii, în această comunitate muncitorească se găseau aproximativ 10.000 de oameni. Cei mai mulți dintre aceștia erau locatari ai pavilioanelor construite în vremea lucrărilor la Sistemului Porțile de Fier II.

Insula Ostrovul Mare se află la doar 50 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, iar lucrările de amenajare hidroenergetică au început încă din anul 1977. Cele 16 agregate au fost puse în funcțiune între 1984 și 1986, când zona era locuită intens.

„Orașul-fantomă” unde cândva locuiau peste 10.000 de oameni

„Am venit în 1979 aici, de la Găiești, din Dâmbovița. M-am însurat aici, am făcut copii și nu am mai plecat, la fel cum au făcut cei mai mulți dintre foștii muncitori de pe șantierele de la Porțile de Fier 2.

Cu timpul a trebuit să mă obișnuiesc să văd tot mai puțini oameni în jurul meu. Au lucrat și 15.000 de oameni aici, dar după ce s-au terminat lucrările, lumea a plecat. Eu am rămas că am ieșit la pensie. Unde să mai merg de aici, să mă duc să mă mai plimb prin țară?”, a povesti, potrivit adevarul.ro, Ion, unul dintre foștii muncitori de la Porțile de Fier 2.

Oamenii au plecat după terminarea lucrărilor

Cândva o colonie muncitorească atât de importantă, astăzi, la Porțile de Fier 2 pot fi văzute zeci de clădiri, unele goale complet și deteriorate de trecerea timpului. Altele au fost renovate de locuitori, iar un parc fotovoltaic este acum construit, pentru a completa energia produsă de centralele aflate pe Dunăre.

„Lumea a plecat atât din colonia provizorie, destinată muncitorilor, cât și din cea definitivă, cu locuințe de serviciu ale angajaților hidrocentralei. Unii nu mai locuiesc aici și fac naveta din Severin. Vin trei-patru cu câte o mașină și ies mai convenabil, dacă stau în oraș. Aici a mai rămas un mic magazin, care și el duce lipsă de clienți. Multe clădiri sunt pustii”, spune un angajat al Hidroserv.

Mai multe