Poftiţi la pepeni de toamnă! Cât mai costă un kilogram la final de septembrie: „Ne-a ajutat vremea”
Lubeniţele se găsesc încă pe tarabe, la fel de dulci, zemoase şi răcoritoare, iar producătorii speră să le poată aduce pe masa consumatorilor încă două săptămâni. Deşi, tradiţional, perioada pepenilor este iulie-august, agricultorii încearcă să împingă perioada de recoltare până în toamnă, scrie adevarul.ro.
Vara foarte călduroasă a fost benefică pentru recolta de pepeni verzi.
„Ne-a ajutat foarte mult vremea”, spune Ionuţ Crăciun, femier care s-a întors de câţiva ani din Anglia şi care lucrează suprafeţe mari de teren, în Ghimpeţeni (Olt), alături de familie. “Pepenii puşi în aprilie au fost scoşi pe piaţă încă din iunie, la doar câteva zile după cei din Dăbuleni. Acolo, în Dolj, datorită solului nisipos şi a vremii mai calde, pepenii se coc înainte. La începutul verii i-am vândut cu 3,5 lei kilogramul. Sunt producător, dar îmi vând singur marfa”, dezvăluie el.
Lubeniţă până la 15 octombrie
Ionuţ Crăciun este printre norocoşii care încă nu se confruntă cu problema forţei de muncă. Are zilieri din comună, câţiva dintre ei chiar tineri, printre puţinii care n-au ales să muncească în străinătate. Agricultorul din Ghimpeţeni a cultivat pepeni pe 5,5 hectare. Cultura a fost însă mai slabă cu 20-30% decât cea de anul trecut. Şi preţul a rămas cel din 2023, în ciuda faptului că fermierilor le-au crescut costurile.
În prima lună de toamnă, vremea s-a mai răcit, iar consumatorii cumpără mai rar pepeni, pe care-i asociază cu vara toridă şi cu nevoia de răcorire. Acum, lubeniţa se vinde în piaţă cu 2,5 lei kilogramul.
Pepenii pe care Ionuţ Crăciun îi are în aceste zile pe tarabă, în piaţa agroalimentară Zahana din Slatina, sunt din cultura înfiinţată în a treia etapă. Fermierul aşteaptă să se încălzească vremea pentru a reuşi ceea ce şi-a propus: să vândă în acelaşi timp şi pepeni verzi, şi varză de toamnă. „Dacă se încălzeşte, ar trebui să avem pepeni până pe 15 octombrie. A fost o ambiţie de-a mea: dacă e cald şi dacă vrea Dumnezeu, vindem şi pepeni, şi varză în acelaşi timp. Eu cred că se poate”, adaugă tânărul.
Obiectiv realizat: fără intermediari
După ce a muncit o veme în Marea Britanie, Ionuţ Crăciun s-a întors în ţară cu gândul să-şi ajute părinţii şi să dezvolte ferma. Obiectivul principal a fost să-şi vândă marfa, pe cât posibil, direct către consumatorul final. Agricultorul e mulţumit, fiindcă a izbutit să evite intermediarii. “Doar în vârf de producţie, când pepenii se coc în cantitate mare deodată, vând şi către cei care duc marfa, mai departe, în piaţă. Altfel, de ce aş face-o? Să-mi bat joc de munca mea?”, încheie fermierul.