Pompierul erou salva oameni, în timp ce casa îi era distrusă de ape. Cât va primi fiecare familie afectată de inundații

25 septembrie 2024 13:51   Național
Ultima actualizare:

Gest nobil! Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi au decis să-şi ajute un coleg afectat de inundaţii. Gospodăria lui George a fost distrusă de viitură şi acoperită cu mâl, în timp ce el lupta să salveze zeci de bătrâni şi copii din calea puhoaielor, scrie adevarul.ro.

În urma inundaţiilor devastatoare care au lovit recent comuna Pechea (Galaţi), pompierul George Stoica a fost în prima linie. Tânărul s-a aflat în barca de salvare pentru a evacua victimele surprinse de viitură şi pentru a oferi sprijin comunităţii sale. De furia apei n-a scăpat însă nici el, astfel că şi-a văzut propria gospodărie gav afectată.

«Gest de solidaritate»

Impresionaţi de situaţia dificilă prin care trece George, colegii săi de la ISU Galaţi n-au stat pe gânduri şi, deşi erau în timpul liber, s-au mobilizat rapid pentru a-l ajuta. „Au venit la Pechea şi au contribuit la curăţarea gospodăriei lui George, ajutând la scoaterea apei şi refacerea pagubelor. Acest gest de solidaritate între colegi subliniază legătura strânsă dintre pompierii care, zi de zi, îşi riscă viaţa pentru a proteja comunitatea”, transmite ISU Galaţi.

George a primit o mână de ajutor şi de la Brăila. Cu ajutorul învăţătoarei, părinţii copiilor din clasa a III-a A de la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazu” din Brăila au izbutit să strângă fonduri. „Cu inundaţiile care au lăsat urme adânci în mai multe comunităţi, inclusiv în şcoli, gestul de omenie depăşeşte graniţele unei singure localităţi. Inun-daţiile au afectat şi multe unităţi de învăţământ din regiune, iar autorităţile, împreună cu comunităţile locale, lucrează contracronometru pentru ca elevii să poată începe noul an şcolar în siguranţă. Eforturile pompierilor nu doar că ajută la refacerea gospodăriilor, ci şi la pregătirea şcolilor”, arată ISU Galaţi.

«Ei scot nămolul din case»

Peste 1.450 de salvatori (pompieri, militari, jandarmi) au ieşit pe teren cu sute de utilaje. „Ei scot nămolul din case, descarcă ajutoarele şi încarcă sute de camioane cu ceea ce apele au distrus - mobilier, electrocasnice, haine şi încălţăminte”, anunţă Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. De altfel, salvatorii şi voluntarii au reuşit deja să cureţe locuinţele afectate, unde puhoaiele au distrus tot ce au întâlnit şi au lăsat în urmă tone de nămol.

„Eforturile s-au concentrat în zonele cu cele mai multe gospodării afectate – Valea Mărului, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi şi Costache Negri. Totodată, pentru a preveni ca apa să ajungă în gospodării sau pe Drumul Naţional 25, pompierii au intervenit pe terenurile inundate de la Tămăoani. De aici au plecat în alte zone”, încheie Fotea.

Au fost lovite de ape peste 7.000 de gospodării 

Inundaţiile au făcut ravagii în judeţul Galaţi. Conform primelor evaluări, au fost distruse peste 7.000 de gospodării din 28 de localităţi. De asemenea, au fost afectate 20 de drumuri judeţene, cu o lungime totală de 77,6 kilometri, 83 de podeţe şi 44 de poduri. Cele mai mari probleme sunt pe DJ 251G, între Vârlezi şi Valea Mărului, pe DJ251, între Slobozia Conachi şi Cudalbi, pe DJ253, între Viile şi Cudalbi, şi pe DJ242H, între Târgu Bujor şi Jorăşti. Valoarea estimată a pagubelor se ridică la 62,2 milioane de lei. Cifrele exacte ale dezastrului vor fi stabilite după realizarea expertizelor şi a documentaţiei tehnice.

25.000 de lei pentru fiecare familie afectată de inundaţii

Ministerul Finanţelor dă un ajutor de 15.000 de lei pentru fiecare familie de sinistraţi în urma inundaţiilor, pentru achiziţionarea unor bunuri de bază în gospodărie, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Banii se adaugă ajutorului de 10.000 de lei deja anunţat.

„Am o veste importantă pentru românii afectaţi de inundaţii: în şedinţa de Guvern de astăzi vom aloca suplimentar 35 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pentru ca fiecare familie care şi-a văzut casa lovită de urgie să primească un ajutor de urgenţă de 15.000 lei. Sprijinul va putea fi folosit pentru achiziţionarea unor bunuri de bază în gospodărie, precum maşină de spălat, aragaz sau frigider. De asemenea, suma va putea fi utilizată pentru a cumpăra combustibil pentru încălzire sau gătit. Ajutorul se alocă suplimentar celor 10.000 lei pe care i-am acordat deja pentru nevoile imediate”, a scris Marcel Boloş, ieri, într-un mesaj pe Facebook.

Mai multe