Orașul important pe vremea lui Ceaușescu care a ajuns o ruină. Localnicilor nu le vine să creadă cum arată

Orașul Uricani din județul Hunedoara, un fost bastion al mineritului din Valea Jiului, se stinge încet, spre dezamăgirea locuitorilor săi. Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, Uricani era un oraș important, susținut de activitatea intensă a minelor din zonă. Astăzi, însă, acest loc a devenit o umbră a fostei sale glorii, iar pentru mulți dintre cei care încă locuiesc aici, amintirile trecutului par de neșters, în contrast cu prezentul sumbru.

Uricani. Foto: Adevărul.
Uricani. Foto: Adevărul.

Uricani a fost declarat oficial, în 2021, stațiune turistică

În vara anului 2021, Uricani a fost declarat oficial stațiune turistică de interes local, o decizie care a stârnit optimismul autorităților locale. Cu toate acestea, promisiunile de transformare nu s-au materializat pe deplin, iar mulți dintre locuitorii rămași se simt trădați de așteptările neîmplinite. Primarul Dănuț Buhăescu, aflat la al cincilea mandat, spunea la acea vreme că orașul se va schimba radical în câțiva ani, că drumurile vor fi modernizate, iar zonele de agrement vor atrage turiști din întreaga țară. Din păcate, acest plan ambițios nu a reușit încă să aducă schimbările dorite.

Declinul industrial și emigrarea masivă

După închiderea minelor din anii ’90 și încetarea activității la mina Uricani în 2017, orașul a intrat într-un declin accelerat. Mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, iar familiile au început să emigreze în masă, căutând oportunități în alte părți ale țării sau în străinătate. Aurel, un fost miner din Uricani, povestește despre cei cinci copii ai săi, toți plecați să muncească în afara României, în orașe precum Paris. „Le place orașul copilăriei lor, dar îmi spun că nu ar mai reveni aici să locuiască din cauza lipsei locurilor de muncă”, mărturisește el cu tristețe.

Amintiri dintr-o epocă prosperă

În perioada de glorie a orașului, peste 3.000 de oameni erau angajați în cele trei exploatări miniere din Uricani: Câmpul lui Neag, Valea de Brazi și Uricani. Orașul număra atunci peste 10.000 de locuitori, iar alte mii de oameni făceau naveta spre orașele învecinate Lupeni și Vulcan, lucrând tot în minerit sau în exploatările forestiere din Valea Jiului de Vest.

Astăzi, pe locul fostelor mine se întind terenuri ecologizate, dar câteva construcții ruinate mai amintesc de industria care a susținut orașul în secolul trecut. Cei rămași deplâng soarta unui oraș care, deși ar fi trebuit să renască prin turism, se confruntă în continuare cu dificultăți majore. În ciuda peisajelor pitorești care atrag ocazional turiști aventuroși spre Munții Retezat, viitorul orașului rămâne incert.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
man at supermarket jpg
banner Anca Turcasiu png
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
napoli 5711208 1280 jpg
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net