Orașele din România unde există multe blocuri complet părăsite. Peste 2000 de oameni pleacă de aici anual

Anual, peste 2.000 de locuitori părăsesc Valea Jiului, o regiune urbană din România grav afectată de depopulare, ca urmare a închiderii minelor de cărbune.

Orașul Uricani din Hunedoara / foto: Adevarul
Orașul Uricani din Hunedoara / foto: Adevarul

În fiecare dintre cele șase orașe miniere din Hunedoara, se pot observa blocuri rezidențiale abandonate, iar acest număr crește constant de la an la an.

Împreună, cele șase orașe din Valea Jiului (Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani) adăpostesc mai puțin de 100.000 de locuitori, iar populația regiunii miniere scade anual cu aproximativ 2.000 de persoane, conform rapoartelor periodice publicate de Institutul Național de Statistică.

Minele din Hunedoara, departe de gloria de altă dată

Acum trei decenii, populația localităților miniere din Hunedoara depășea 165.000 de persoane, iar deficitul de locuințe era una dintre problemele majore cu care se confruntau locuitorii din Valea Jiului.

La apogeul său, aproape 3.000 de copii se nășteau anual în Valea Jiului, la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90, de patru ori mai mult decât în fiecare an în ultima perioadă.

Unele familii de mineri trăiau în condiții strânse, adesea într-o singură cameră de cămin, în timp ce autoritățile promiteau construirea de locuințe noi. Aceste promisiuni au dus la construcția unor număr mare de locuințe până în anii '90.

Cu toate acestea, după închiderea minelor, mulți locuitori și-au vândut apartamentele la prețuri simbolice și au ales să plece în regiunile lor natale din alte părți ale României, mai îndepărtate.

În prezent, mai puțin de 3.000 de oameni locuiesc în orașul Aninoasa din Hunedoara, unde mina de cărbune a fost închisă definitiv în 2006. Din anii '90, orașul a început să se depopuleze, iar din ce în ce mai multe blocuri au rămas neocupate.

Uricani, orașul cu blocuri-fantomă

În orașul Uricani și în cele două sate ale sale, Valea de Brazi și Câmpul lui Neag, locuiesc acum puțin peste 6.000 de oameni. Situate la capătul drumului național 66A, care străbate Valea Jiului de Vest și se pierde în sălbăticie la limita dintre județele Hunedoara și Gorj, aceste așezări sunt martore la o imagine degradantă a depopulării.

În Câmpul lui Neag, ultimele construcții de locuințe care ies în evidență sunt trei blocuri nefinalizate din anii '80, care în prezent sunt în patrimoniul Universității din Petroșani.

Deși autoritățile au planificat reluarea lucrărilor la două dintre aceste clădiri pentru a le transforma în tabere pentru studenți, investiția nu a continuat.

În Uricani, liniștea domnește în cartierele de blocuri rezidențiale, unde numeroase apartamente rămân neocupate, iar altele sunt locuite de persoane în vârstă.

În orașul Uricani, cel mai înalt edificiu - un bloc turn construit acum jumătate de secol pentru noii veniți în oraș - este complet pustiu. În anii '70, acest bloc era plin de viață, dar înainte de plecarea lor, unii locatari au vândut apartamentele pe nimic sau le-au vandalizat.

În orașul Lupeni, unde funcționa în anii '80 cea mai mare mină de cărbune din România, aproape 15.000 de oameni au plecat în ultimele trei decenii. Această migrație a lăsat sute de locuințe abandonate și mai multe blocuri muncitorești complet părăsite.

Cu toate că orașul a devenit mult mai liniștit, aspectul vechiului complex industrial din Lupeni devine tot mai sumbru de-a lungul timpului. În anii '90, fabrica de fibre textile Vâscoza din Lupeni a fost închisă, lăsând în urmă mai multe construcții în ruină, inclusiv un turn de peste 200 de metri înălțime.

Trei gări din Lupeni au rămas pustii

Cele trei gări din Lupeni au rămas pustii, iar minei de cărbune îi este prevăzută aceeași soartă. În prezent, în mina de cărbune Lupeni mai lucrează aproximativ 500 de localnici, iar extracția cărbunelui se va opri complet până la sfârșitul anului.

În anii următori, clădirile și instalațiile miniere vor fi dezafectate, dezmembrate și demolate, iar terenurile pe care au fost amplasate vor fi ecologizate, conform programului de închidere etapizată a minelor din Valea Jiului.

„Mulți tineri au plecat din Lupeni în ultimii ani, deoarece alternativele la minerit au fost limitate. Fabrica de componente auto, industria textilă și alte mici afaceri nu au putut oferi suficiente locuri de muncă comparabile cu cele din minerit, unde salariile erau mai atractive”, spune un localnic, potrivit adevarul. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Colaj Ferma Dacilor jpg
whatsapp pixabay jpg
image png
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
Factura imensa FOTO Shutterstock
amarillo jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net