Povestea ucigașului de copii orfani care l-a îngrozit pe Ceaușescu. Cine a fost Grigore Uruc
Grigore Uruc, un țăran analfabet dintr-un cătun buzoian, este unul dintre cei mai sadici criminali din perioada comunismului. Timp de patru ani la rând, în noaptea de Revelion, el a ucis câte un copil. A fost prins și executat însă povestea sa îți face și acum pielea de găină. Uruc avea să intre în istorie și pentru că execuția sa a fost penultima din România.
Crimele lui Grigore Urucu ajunseseră să-l îngrijoreze până și pe Nicolae Ceaușescu care a ordonat să fie cât mai repede prins. Chiar și așa, au trebuit să treacă patru ani și au trebuit să moară patru copii până când miliția de la acea vreme să-l prindă pe făptaș.
Crminalul este cunoscut în istoria judiciară românească drept „asasinul de Anul Nou” și a fost considerat un al doilea Rîmaru.
Prima crimă a lui Grigore Uruc a fost o fetiță
Era data de 2 ianuarie 1985 când, pe stradă din Buzău a fost găsit trupul sfârtecat al unei fetițe în vârstă de 14 ani. Fetița era Cerasela Dimineț, un copil al nimănui, care vagabonda pe străzile orașului și depindea de mila trecătorilor.
Ucigașul o înjunghiase cu brutalitate, iar la necropsie, medicii legiști stabiliseră că, deși își omorâse victima cu prima lovitură, autorul continuase să înfigă cuțitul în trupul fără viață. În total, își lovise victima de 24 de ori.
Imediat, judiciariștii Miliției au declanșat o amplă anchetă. Însă, în lipsa unor martori și a unor urme relevante ridicate de la fața locului, moartea Ceraselei a rămas cu autor necunoscut. Asta, deși, impresionat de brutalitatea făptașului, Nicolae Ceaușescu ar fi cerut ca dosarul să fie tratat cu toată seriozitatea și să fie ținut la curent.
Cadavrul unui băiat, aruncat la câini
Un an mai târziu, milițienii din Buzău au înregistrat un nou omor, tot de Revelion. De această dată, în apropierea Şcolii generale nr. 4 a fost găsit un băiețel de 13 ani, sfâșiat de câini.
Inițial, s-a presupus că moartea băiatului a fost provocată de haitele hămesite, însă rezultatele necropsiei au scos la iveală un adevăr cutremurător. Copilul fusese înjunghiat de 24 de ori.
Ca și în cazul Ceraselei, victima era un copil orfan. Milițienii au stabilt repede că este vorba despre același criminal care o ucisese și pe Cerasela Dimineț.
A fost demarată o anchetă nouă, au fost făcute noi audieri și noi expertize criminalistice. Totuși, toate drumurile duceau către nicăieri, iar identitatea monstrului rămânea, în continuare, necunoscută.
Timp de încă un an, anchetata a bătut pasul pe loc, iar milițienii așteptau cu groază noaptea de Anul Nou. Bănuiau că necunoscutul va ieși din nou la vânătoare și va căuta un alt copil pe care să-l omoare. Ca urmare, a fost suplimentat numărul patrulelor și, cel puțin pe hârtie, fuseseră luate măsuri suplimentare de siguranță.
Victima numărul trei: Cosmin, de 14 ani
Aceste măsuri s-au dovedit, însă, inutile. La puțin timp după trecerea în anul 1987, Cosmin Gruiu, un copil al străzii în vârstă de 14 ani, a fost găsit mort, într-o baltă de sânge.
Misteriosul asasin de Anul Nou lovise din nou. Victima fusese tot 24 de lovituri de cuțit, iar specialiștii vremii, care realizaseră un posibil profil psihologic al criminalului, ajunseseră la concluzia că acesta ucide din pură plăcere.
Cum nici după această a treia crimă nu s-a putut stabili identitatea ucigașului, anchetatorii așteptau, din nou, cu groază Revelionul. Era al patrulea an în care criminalul fără chip putea să provoace o nouă tragedie. Ceea ce s-a și întâmplat.
Prins după a patra crimă și executat rapid
La scurt timp după trecerea în1988, Miliția avea să înregistreze un nou eșec. De această dată, a fost vorba despre o fetiță în vârstă de 13 ani.
Tot în acea noapte, făptașul a fost prins. Bărbatul care timp de patru ani se jucase cu cei mai inteligenți dintre milițienii vremii ea un țăran analfabet din comuna Țintași, aflată în apropiere de Buzău.
Grigore Uruc a fost arestat și trimis repede în judecată. El a fost condamnat la moarte prin împușcare, iar sentința a fost pusă în aplicare la data de 11 iunie 1988. Execuția lui Grigore Uruc a fost penultima din România, ultima fiind cea a soților Elena și Nicolae Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989.