Presa internațională: „Potopul a provocat o distrugere din România până în Polonia”. Urmează zile critice

18 septembrie 2024 7:30   Național
Ultima actualizare:

Presa internațională scrie despre distrugerile provocate de potopul adus de ciclonul Boris. „O distrugere din România până în Polonia”, scrie Reuters și precizează că Ungaria și Polonia de pregătesc de zile critice. Între timp, în România meteorologii au emis averizări de risc mare de inudații pe râurile din Moldova, iar în Budapesta sunt mari îngrijorări privind creșterea alarmantă a nivelului Dunării.

Inundații istorice

Voluntarii şi lucrătorii din domeniul situaţiilor de urgenţă s-au grăbit să securizeze malurile râurilor din oraşul istoric Wroclaw din Polonia, în timp ce municipalităţile din apropiere recomandau locuitorilor să evacueze, iar autorităţile din Europa Centrală calculau costul inundaţiilor care au făcut ravagii şi au ucis cel puţin 22 de persoane în mai multe ţări.

Potopul a lăsat o urmă de distrugere din România până în Polonia, transmite Reuters.

În timp ce apele se retrăgeau în multe zone, altele, nervose, se pregătesc să iasă din matcă.

Zonele de la graniţa ceho-poloneză au fost printre cele mai afectate de ploile de la sfârşitul săptămânii, în timp ce râurile revărsate şi pline de resturi au devastat oraşe istorice, prăbuşind poduri şi distrugând case.

Inundaţiile au ucis şapte persoane în România, unde apele s-au retras de la sfârşitul săptămânii. Şapte persoane au murit şi în Polonia, cinci în Austria şi trei în Cehia.

Zeci de mii de gospodării din Cehia şi Polonia au rămas fără curent electric sau apă potabilă.

Situație critică în Polonia, la Wroclaw

Wroclaw, al treilea oraş ca mărime din Polonia, s-a pregătit pentru un vârf al undei de apă de-a lungul râurilor Oder şi Bystrzyca.

Autorităţile din districtul Katy Wroclawskie, la sud-vest de Wroclaw, au recomandat evacuarea locuitorilor din mai multe municipalităţi ale districtului.

Grădina zoologică din Wroclaw a făcut apel la voluntari pentru a ajuta la împachetarea sacilor de nisip pentru a proteja incintele animalelor, în timp ce angajaţii şi voluntarii au început să mute o parte din cele 450.000 de cărţi din arhiva principală a bisericii din oraş la etajele superioare ale clădirii Arhivei Arhiepiscopiei.

În Lewin Brzeski, la aproximativ 60 km sud de Wroclaw, apele inundaţiilor ajunseseră deja şi continuau să crească.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că următoarele zile vor fi critice.

Budapesta se pregătește de un nivel record al Dunării

În Ungaria, în oraşele Visegrad şi Szentendre, la nord de Budapesta, autorităţile au desfăşurat baraje mobile pentru a limita inundaţiile de pe Dunăre.

Budapesta se pregăteşte pentru un nivel record al apelor şi a închis Insula Margareta, o zonă de agrement cu hoteluri şi restaurante.

În Slovacia, ministrul Mediului, Tomas Taraba, a declarat că Dunărea a atins peste noapte un nivel maxim de aproape 10 m (32,81 ft), iar acum nivelul apei va scădea încet. Acesta a declarat că pagubele cauzate de inundaţii în întreaga ţară au fost estimate la 20 de milioane de euro.

Mai multe