Prima reacție a lui Cătălin Tolontan, după ce a fost dat afară de la Libertatea: „Nu noi am început această luptă”

9 decembrie 2023 9:49   Național

Jurnalistul Cătălin Tolontan a subliniat că în septembrie 2023, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, a exprimat aprecierea pentru activitatea desfășurată de Libertatea, asociind-o cu conceptul de „integritate jurnalistică”.

În decembrie, Ringier a făcut public anunțul privind concedierea a 20% din personalul redacției. Tolontan a povestit că în momentul în care a fost concediat, s-a întâmplat unul dintre acele momente surprinzătoare, caracteristice doar în atmosfera rară a lumii corporatiste înalte. I s-a comunicat că departamentul de sport al Libertății urmează să fie desființat, deși acesta nu mai exista de cinci ani.

„Michael Ringier, septembrie 2023: «Mărci precum Libertatea reprezintă integritatea jurnalistică». În decembrie, după ce ziariştii au cerut stoparea imixtiunilor în editorial, Ringier a anunţat concedierea a 20% din redacţie”, scrie Tolontan.

Jurnaliștii de la Libertatea, lăudați, dar concediați

El relatează că în cadrul unei întâlniri desfășurate pe 4 septembrie 2023, la Zurich, alături de conducerea editorială, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, a ales trei publicații din cele 110 pe care compania le gestionează în Europa și Africa. Libertatea a fost una dintre acestea.

„Când Michael Ringier a vorbit despre «seriozitate jurnalistică» şi «integritate», a dat trei exemple: Blick (Elveţia), Libertatea (România) şi Onet (Polonia). De faţă erau Dan Duca, redactor-şef Libertatea, şi Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertatea. Peste trei luni, Iulia Roşu şi alţi doi editori au fost concediaţi. Iar CEO-ul Ringier din România a anunţat că Ringier a decis plecarea a 20% dintre jurnaliştii redacţiei Libertatea”, mai scris Tolontan.

Acesta se referă şi la momentul în care a fost concediat: „Miercuri, 6 decembrie, când m-au concediat, a avut loc unul dintre episoadele ameţitoare, pe care numai în aerul rarefiat al înălţimilor corporatiste îl poţi întâlni: m-au anunţat că se desfiinţează departamentul de sport al Libertăţii. Care nu mai există de cinci ani”.

Cea mai mare încredere a publicului

Tolontan subliniază încrederea pe care o are Libertatea printre toate publicațiile Ringier, din toate țările, considerând-o cea mai înaltă încredere a publicului. El sugerează că în anul electoral 2024, această relație de încredere devenea periculoasă pentru guvernare.

Acesta argumentează că atât publicul, cât și jurnaliștii sunt considerați "mărfuri" convenabile de îndepărtat, evidențiind blocarea informațiilor corecte și împiedicarea lor să ajungă la oameni.

Tolontan afirmă că ceea ce se întâmplă la GSP și Libertatea nu reflectă munca jurnaliștilor și nici eforturile excepționale ale colegilor din departamentele de publicitate, contabilitate, marketing, resurse umane, distribuție, IT și produse.

El caracterizează aceste evenimente drept comportamentul unei companii și sugerează că Ringier este o firmă media afectată de dispreț și că distanța dintre declarații și fapte se extinde până când realitatea va fi absorbită de acest gol.

Unde s-a mai întâmplat așa ceva în lume

Tolontan critică faptul că Ringier pare să nu observe că influențează negativ piața atunci când face lobby pentru companiile de gambling. El face referire la afirmația "Have a stake in the representation of the industry to the government and regulator", susținând că Ringier exercită presiune asupra guvernului și autorităților de reglementare pentru a avantaja industria jocurilor de noroc.

Tolontan se întreabă retoric unde s-a mai întâmplat așa ceva în lume și cât timp va trece până când alte industrii, precum cele auto, de agricultură sau bancare, vor reacționa la aceste practici.

Ce s-a întâmplat pe 6 decembrie 2023

Conducerea Ringier România a anunțat miercuri că ziarul Libertatea, cu o istorie de peste 30 de ani, va continua să-și extindă oferta digitală, concomitent cu aplicarea unor măsuri interne pentru reducerea costurilor, astfel încât să asigure un viitor durabil pentru companie, în contextul unei scăderi de 64% a vânzărilor în format tipărit ale Libertății din 2018.

În comunicatul de presă, Ringier a informat că trei angajați din cadrul organizației vor fi imediat afectați de această schimbare strategică.

Conform informațiilor de pe paginademedia.ro, persoanele vizate erau Cătălin Tolontan, jurnalista Iulia Roșu în funcția de redactor-șef adjunct la Libertatea, și Camelia Stan, redactor-șef adjunct.

Această decizie a fost luată după ce Cătălin Tolontan a fost inițial îndepărtat de la Gazeta Sporturilor, acum o lună.

Mai multe