Primul medic din Iaşi arestat în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la pacienţi decedaţi! Detalii șocante
Parchetul General a anunțat, sâmbătă, arestarea unui medic din Iaşi, în dosarul dispozitivelor medicale montate fără respectarea legislaţiei. Începând cu 2017, doctorul este acuzat că a montat cel puţin 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a li se cunoaşte provenienţa, deşi acest lucru este interzis de lege.
Foto: Pixabay
UPDATE: Medicul cardiolog Dan Tesloianu din cadrul Spitalului ”Sfântul Spiridon” din Iaşi a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile, decizia fiind luată de către magistraţii Tribunalului Bucureşti.
Totodată, procurorii susțin că unele operaţii nu erau necesare, dar medicul a oferit pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie, relatează news.ro.
„Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi luare de mită. Faţă de inculpat s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore şi s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluţionare Tribunalului Bucureşti”, a transmis, sâmbătă, Parchetul General.
Medicul este de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi
„Suspectul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora”, au mai precizat procurorii.
Din probele strânse până în prezent, „suspectul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor”.
Totodată, procurorii au transmis că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cinci medici din Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, precum şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienţi ai unui spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.