Probleme mari pentru românii care au case la curte! Greșeala care îi poate duce în instanță
Dacă aveți un vecin care v-a provocat anumite pagube, trebuie să știți că în acest caz, acesta trebuie să vă ofere despăgubiri. Cum funcționează totul, aflați chiar acum!
Conform Codului Civil, instanța de judecată poate obliga proprietarul la plata de despăgubiri către cel păgubit, dar și la restabilirea situației anterioare, dacă acest lucru se poate face.
Există situații frecvente în care proprietarii de terenuri fac anumite lucruri ce pot afecta dreptul de proprietate, cât și bunurile vecinilor, iar Codul Civil vine în acest sens să stabilească niște reguli clare cu privire la cum trebuie să acționăm în asemenea situații, potrivit Adevărul.
Conform articolului 630, alineatul 1, se prevede că „dacă proprietarul cauzează, prin exercitarea dreptului său, inconveniente mai mari decât cele normale în relaţiile de vecinătate, instanţa de judecată poate, din considerente de echitație, să îl oblige la despăgubiri în folosul celui vătămat, precum şi la restabilirea situaţiei anterioare atunci când acest lucru este posibil.
În cazul în care prejudiciul cauzat ar fi minor în raport cu necesitatea sau utilitatea desfăşurării activităţii prejudiciabile de către proprietar, instanţa va putea încuviinţa desfăşurarea acelei activităţi. Cel prejudiciat va avea însă dreptul la despăgubiri.
În cazul în care prejudiciul este iminent sau foarte probabil, instanţa poate să încuviinţeze, pe cale de ordonanţă preşedinţială, măsurile necesare pentru prevenirea pagubei", se mai arată la aliniatul 3.
Prejudiciu fără vină
Conform celor de la legeaz.net, dreptul de proprietate poate să sufere îngrădiri ca urmare a atât a controlului efectuat de către instanțele judecătorești asupra modului de exercitare de către titular, dar și a unor resctricții de ordin legal.
Astfel, dacă tu ești proprietarul unui teren ai drpetul de a te bucura de întreaga utilitate a lucrului, dar asta nu înseamnă că îți este permis să îți exerciți abuziv prerogativele care îți oferă dreptul recunoscut de către lege.
Literatura de specialitate subliniază faptul că drepturile subiective civile sunt exercitate numai în limitele externe și interne ce au fost stabilite, titularul lor având obligația de respectare a legii, precum și a regulilor de conviețuire socială, dar și alinierea la comportamentul de bună-credință.
Cele menționate trebuiesc repectate în mod cumulativ, în caz contrar, dacă nu este împlinită una dintre reguli exercițiul dreptului devine unul cu caracter abuziv.
Totuși, în practică, dacă ai o proprietate ce se învecinează cu altele, iar tu îți exerciți dreptul fără să încalci vreo dispoziție legală expresă, poți să produci unui vecin un prejudiciu. În cazul de față tebuie să îți despăgubești vecinul