Cât de scumpă este de fapt construcția unei case. Prețul real i-a surprins pe români

Ultima actualizare:

Pe fondul actualei crize financiare și în urma puternicului impact negativ asupra economiei cauzat de recenta pandemie, românii optează pentru locuințe mai mici și mai sigure.

https://www.dreamstime.com/photos-images/house-construction.html?gclid=Cj0KCQjwlPWgBhDHARIsAH2xdNfo6
Românii aleg tot mai mult să își construiască o casă în regie proprie. Foto: dreamstime.com

Dacă în perioada de dinaintea pandemiei tendința era aceea de a se construi locuințe impunătoare, cu camere spațioase, încăpătoare, datorită inflației, a costurilor de întreținere tot mai mari și a scumpirilor intervenite în segmentul rezidențial, clienții cedează tot mai mult tentației de a-și construi o casă proprie, ,,pe pământ”, potrivit publicației Adevărul, citându-l pe Cosmin Răileanu, CEO al Vindem-ieftin.ro

Pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să afle mai multe despre costurile de construcție a unei case în regie proprie, o serie de calcule au fost efectuate de către specialiști, luând în considerare prețurile actuale ale materialelor de construcție.

Pentru a construi o casă de 50 mp, conform site-ului Vindem-ieftin.ro, prețul pornește de la 40.000 de euro, acesta putând crește cu până la patruzeci de procente, în funcție de tipul de proiect și de materialele de construcție alese. În ultimii cinci ani, s-a observat o tendință de creștere a  construcției de case în regie proprie cu o suprafață de sub 100 mp, opțiunea pentru acestea crescând cu 15%.

Recentele cutremure din Turcia și Siria au scăzut încrederea în siguranța imobilelor

Dezastrele pricinuite de cutremurele din Turcia și Siria au slăbit încrederea românilor în construcțiile în care locuiesc, chiar dacă acestea sunt noi. Aceștia sunt puternic impresionați negativ de numeroasele locuințe distruse și de blocurile prăbușite în țările amintite anterior și doresc să renunțe la apartamentele de bloc. Pe de altă parte, prețul apartamentelor a crescut cu 47,2% în ultimii ani, potrivit Institutului Național de Statistică, și, după cum se pare, acestea vor continua să se scumpească.

,,Piața construcțiilor nu se va opri niciodată, ci doar se adaptează în timp real în funcție de situații, tendințe sau crize” adaugă Cosmin Răileanu.

Materialele de construcție au înregistrat costuri între 9% și 100% în ultimii doi ani

Analiza realizată de Adevărul indică faptul că toate prețurile sunt semnificativ mai mari în comparație cu anul 2021. Astfel, prețurile panourilor tip-sandwich au înregistrat o creștere spectaculoasă, de la 52.95 lei / mp, în 2021, au ajuns la peste 130 lei / mp în 2023.

În anul 2021, țigla metalică avea un cost de circa 23 lei / mp, iar în 2023 prețul a crescut la 41 lei / mp.

La începutul acestui an, panourile tip-sandwich, cărămida și pavajele s-au scumpit cel mai mult, prețurile acestora ajungând la aproximativ 25% , 21% și 23%.  Alte creșteri au fost raportate la țeava rectangulară și țigla metalică, aceste fiind de aproape 18% și, respectiv, 9%.

Iată și vești mai bune, unele materiale au înregistrat prețuri mai mici decât anul anterior, prețul actual al oțelului beton fiind cu aproape 10% mai ieftin.  De asemenea, prețul OSB-ului a înregistrat o scădere de aproximativ 27%.

Citește articolul întreg pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net