Procurorii lui Kovesi, percheziții la Ministerul de Interne. Ținta este Unitatea Specială de Aviație

12 septembrie 2023 15:55   Național
Ultima actualizare:

Kovesi percheziționează Ministerul de Interne a fost anunțul dimineții de marți. Motivul? La primele ore ale dimineții, procurorii din Parchetul European (EPPO) au descins la sediul Inspectoratului General de Aviație (IGAV) al Ministerului Afacerilor Interne, fiind vizate suspiciuni de delapidare a fondurilor pentru proiecte cu fonduri UE. Cercetările sunt efectuate in rem, nefiind investigată deocamdată, nicio persoană. 

Reprezentanții Parchetului European au recunoscut descinderile dar nu au furnizat amănunte.

”Confirmăm că în această dimineaţă Parchetul European, Biroul Bucureşti, împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie şi Institutul Naţional de Criminalistică a efectuat percheziţii în cadrul unei investigaţii externe privind achiziţiile publice finanţate prin Facilităţii pentru redresare şi rezilienţă (RRF)”, a transmis, marţi, Parchetul European conform unui comunicat consultat de news.ro 

Inspectoratul General de Aviație, cercetat și de DNA 

Potrivit adevarul.ro, se știa că inspectoratul  este vizată de o anchetă penală. Astfel, în luna iunie, procurorii militari din cadrul DNA au făcut percheziții la sediul instituției într-un dosar vizând fapte de corupție ce ar fi fost comise în perioada 2019-2023. 

Ancheta DNA avea legătură cu "efectuarea și decontarea unor lucrări de reparații/mentenanță a unor aeronave care asigură suportul aerian pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv misiuni aeromedicale S.M.U.R.D." anunța în momentul perchezițiilor DNA într-un comunicat. Prejudiciul era estimat la aproximativ 23.200.000 lei. 

Cine sunt suspecții în ancheta DNA 

 Printre suspecții în dosar, conform procurorilor anti-corupție se numărau membrii conducerii unității speciale de aviație a MAI, în frunte cu șeful instituției, generalul de flotilă aeriană Cătălin Paul, acuzat de abuz în serviciu.  

Alături de el sunt cercetați pentru complicitate la abuz în serviciu Andrei Bădulescu, locotenent-comandor, șef al Serviciului Dezvoltare, Reglementări Tehnice și Coordonare Mentenanță Aeronave din cadrul Inspectoratului General de Aviație, Florin Vasile, comandor(r), adjunct al inspectorului general și inginer-șef al IGAv, Mihai Popa, director tehnic al Școlii Superioare de Aviație Civilă, George Costin Barbu, director general al Școlii Superioare de Aviație Civilă și o persoană fizică, reprezentant al unei firme. 

Generalul de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache este la conducerea instituţiei cu puteri depline din iulie 2019. Anterior, în perioada aprilie 2019 - iulie 2019 fiind împuternicit să asigure coordinarea IGAv.

Cu ce se ocupă Inspectoratul General de Aviație  

Inspectoratul General de Aviaţie (I.G.Av.) este unitatea centrală de aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, care se află în coordonarea secretarului de stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat scrie sursa citată.

Oficial este o structură militară independentă, cu personalitate juridică şi competenţă teritorială generală, care asigură suportul aerian pentru executarea tuturor atribuţiilor specifice ce revin structurilor ministerului. 

Misiunile executate au un specific aparte faţă de cel al unităţilor similare ale celorlalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine şi siguranţă publică sau civile, prin faptul că, acestea sunt executate în sprijinul forţelor de ordine publică, al comunităţii şi al altor instituţii din arcul guvernamental. 

Inspectoratul este componentă a Sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă şi execută misiuni de zbor ca operator aerian al S.M.U.R.D. Iată ce misiuni poate îndeplini Inspectoratul General de Aviație.  

- Cercetarea şi supravegherea din aer pentru toate activitățile de care se ocupă Ministerul de Interne 

- Căutarea şi salvarea persoanelor aflate în dificultate sau a căror viaţă este pusă în pericol, pe uscat şi pe apă. 

- Sprijinul aerian al forţelor de intervenţie din cadrul tuturor structurilor MAI prin: transport aerian, debarcare, paraşutare, coborâre rapidă din elicopter şi asigurare din aer a acţiunilor. 

Cine este Laura Codruța Kovesi 

Laura Codruța Kövesi s-a născut pe 15 mai 1973 în Sfântu Gheorghe, reședința județului Covasna și este în prezent procuror-șef la Parchetul European. Anterior a ocupat funcția de procuror general al României șiprocuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Din septembrie 2019 Laura Kövesi ocupă funcția de procuror-șef la Parchetul European pe o perioadă de 7 ani 

Mai multe