Revin restricțiile în România? Ministrul Rafila a făcut anunțul

11 iulie 2022 12:45   Național
Ultima actualizare:

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit luni, 11 iulie, despre situația pandemiei. Acesta a precizat ultimele cifre oficiale și a transmis ce măsuri s-ar putea lua în România în acest moment. 

Într-o conferință de presă, ministrul Rafila a precizat că săptămâna trecută a crescut numărul de cazuri la 15.000. Totodată, acesta a precizat că 86 de persoane infectate cu Covid-19 sunt la ATI.

Un lucru interesant este faptul că 20% sunt cazuri de reinfecţii. În unităţile sanitare de profil sunt în acest moment internate 1.410 persoane, „ceea ce reprezintă 5,84% din numărul de paturi alocate conform planului de rezilienţă", a declarat Rafila.

Vezi și 8 ponturi ca să nu te îmbolnăveşti în vacanţă! La ce trebuie să fii atent când călătoreşti

Potrivit acestuia, în săptămâna precedentă au fost înregistrate 33 de decese la pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, dintre care 22 la bărbaţi şi 11 la femei.

Alexandru Rafila „În ultimele 3 săptămâni am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri”. Cât va mai dura creșterea?

Ministrul Sănătăţii a subliniat că, în ultimele trei săptămâni, situația privind numărul de cazuri de COVID-19 s-a înrăutățit substanțial.

„Practic, în ultimele trei săptămâni am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri. De la aproape 4.000 la 7.700 săptămâna trecută şi acum 14.943. Este un trend aşteptat conform previziunilor INSP.

Opinia noastră este că această creştere va mai dura aproape 4-5 săptămâni până la jumătate lunii august, după care numărul de cazuri se va stabiliza şi o să vedem când începe să se reducă", a explicat Alexandru Rafila, în conferinta de presă susținută luni, 11 iulie, potrivit Agerpres.

Revin restricțiile în România? Rafila: „Nu cred că are rost să facem scenarii și să îngrijorăm într-un mod nejustificat populația”

Alexandru Rafila a mai explicat luni, 11 iulie, că nu poate impune niciun fel de restricții în afară de utilizarea măștii în spațiile medicale, „pentru că acolo există o prevedere legală din anul 2016 în ceea ce privește limitarea transmiterii nosocomiale, a infecțiilor în general”.

„Pentru infecția cu SARS-CoV-2 am făcut recomandări foarte clare populației, utilizarea măștii în spațiile aglomerate, închise. Și mijloacele de transport în comun fac parte din această categorie. De asemenea, igiena individuală și, în măsura în care este posibil, evitarea aglomerației.

În plus, un lucru pe care poate să-l facă absolut oricine, mai ales acum, în sezonul cald, este aerisirea permanentă sau periodică, dar cât mai frecventă, a spațiilor închise acolo unde își desfășoară activitatea mai multe persoane. Este o măsură simplu de aplicat și care previne transmiterea acestei boli“, a declarat ministrul într-o intervenție la România TV, scrie DCNews.ro.

Totodată, acesta a invitat la calm, explicând că nu este cazul unor restricții pentru moment. Ministrul Rafila consideră că „nu are rost să facem scenarii și să îngrijorăm într-un mod nejustificat populația.”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe