Reforma pensiilor scoate bătrânii în stradă. Seniorii s-au trezit cu recalculări „în minus”

19 august 2024 18:13   Național

„Mie mi-a luat 500 de lei”, „unde sunt banii mei”, „de ce nu crește și la mine”. Zeci de oameni supărați s-au adunat de la primele ore ale dimineții pe Bulevardul Tei din București, în fața Caselor de Pensii ale Județului Ilfov și ale sectoarelor 1, 2 și 5. Așteptate ca pe Moș Crăciun în plină vară, deciziile de recalculare a pensiilor, promise de Guvernul Ciolacu, au aruncat România în aer.

Bulevardul Lacul Tei, nr 17, a fost ieri centrul nemulțumirii seniorilor care se simt păcăliți de noua recalculare a pensiilor anunțată cu entuziasm de premierul Marcel Ciolacu. Muncitori sau ingineri, intelectuali sau necalificați, toți se vaită, toți se plâng, ridică pumnul spre clădirea Casei de Pensii. Porțile sunt închise, lumea stă la coadă și așteaptă să intre pentru a face reclamații. 

Ce spun pensionarii nemulțumiți

„Am primit decizia și în loc să am mai mulți bani cum a spus Ciolacu, îmi lipsesc bani. Banii mei...Dați-mi banii mei!”, țipă doamna Eugenia. „Ni s-a spus întâi să ne adunăm să reclamăm, acum ni se spune că nu au ce să facă că la unii s-a greșit, la alții nu se dă nimic, iar unora mai rău le-a luat”, zice din fața rândului Nea Ticu ceferistul.  

„3,8 milioane de pensionari, adică 82% din totalul pensiilor din România, vor beneficia de majorări de pensii cu suma medie de 622 de lei”, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute premierul Marcel Ciolacu, iar lumea a așteptat cuminte acasă deciziile. Acestea au început să fie livrate la domiciliile pensionarilor de Poșta Română începând de vineri, 16 august.

După ce ieri din ce în ce mai mulți seniori s-au plâns în spațiul public că pierd în loc să câștige, iar în cel mai bun caz au primit „un leu prăpădit”, cum a declarat un pensionar, a apărut prima reacție oficială. Deocamdată cifrele seci spun așa: 3,8 milioane de pensionari primesc bani în plus, între „un leu și 500 de lei”, potrivit calculelor digi24.ro. Însă, aproape 700.000 de pensionari ori nu primesc nimic ori mai rău, chiar rămân fără bani.

Reacția președintelui Casei Naționale de Pensii

 Cum explică autoritățile? ”Ne-am gândit să facem dreptate în rândul pensionarilor, să eliminăm aceste inechităţi, iar în momentul în care vor ajunge şi cei care sunt jos, cu pensia, acum, vorbim de 3,8 milioane de pensionari, îi vor ajunge pe cei care au nivelul înalt al pensiilor, pentru că aceşti 700.000 sunt cu pensii mari, pentru că au avut avantaje şi beneficii în timpul pensionării. Nu sunt defavorizaţi. Cei cărora le cresc pensiile, nici acum nu îi vor ajunge din urmă pe cei 700.000”, a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, într-o intervenţie la Digi24.   

Contestațiile se pot depune la casele teritoriale de pensii

Deciziile vin în continuare prin poștași direct la domiciile pensionarilor. În cazul în care pensionarul nu este găsit la adresa de domiciliu, decizia de recalculare a pensiei ajunge la oficiul poștal de care aparține și rămâne acolo timp de 20 de zile. Ulterior, decizia de recalculare este trimisă către casa teritorială de pensii. În cazul în care un pensionar observă erori în decizia de recalculare poate merge pentru lămuriri la casa teritorială de pensii de care aparține. Totodată, conform legii, au termen de 45 de zile de la momentul primirii deciziei să o atace în instanță. 

 „Cu privire la situațiile în care pensionarii au nelămuriri cu privire la decizia de recalculare, aceștia sunt invitați să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia, iar colegii noștri le vor da toate explicațiile. Le-am cerut colegilor de la Casele de Pensii să suplimenteze personalul care asigură relația cu publicul, astfel încât să fie cât mai ușor pentru pensionari să obțină toate informațiile, iar dacă sunt identificate erori, sigur se poate veni cu decizie de revizuire, fără a ajunge la instanță”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu citată de news.ro.

Mai multe