Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la liceul dorit

24 iulie 2024 6:03   Național
Ultima actualizare:

Elevii care au susținut Evaluarea Națională află miercuri, 24 iulie, dacă au intrat sau nu la liceul dorit. Repartizarea se face computerizat, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere. Media de admitere o reprezintă media generală la Capacitate.

Confirmarea repartizării la licee 

Astăzi, 24 iulie, ministerul Educaţiei va publica pe site-ul admitere.edu.ro rezultatele primei etape a repartizării computerizate în licee, a elevilor care au susţinut Evaluarea Națională 2024. Rata de promovare la Capacitate, după rezolvarea contestaţiilor, a fost anul acesta de 74,5%. Depunerea dosarelor de înscriere, cu alte cuvinte confirmarea repartizării la liceu, are loc începând de joi, 25 iulie, până marți, 30 iulie. 

Cum verifici la ce liceu ai intrat 

Pentru a verifica la ce liceu au intrat, candidaţii trebuie să aibă la îndemână codul unic primit la examenul de Evaluare Naţională. Repartizarea computerizată ţine cont de preferinţele completate de către elevi şi părinţi și de media la Capacitate, care contează în proporție de 100% pentru admiterea la liceu. 

Elevii şi părinţii au fost sfătuiţi să completeze cât mai multe opţiuni, indiferent de preferinţele lor, pentru a nu exista riscul de a rămâne nerepartizaţi. „Completează cât mai multe opțiuni, calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifica toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele!". 

Repartizare computerizată se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere

Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat pentru anul şcolar 2024 - 2025 se va desfășura potrivit prevederilor Ordinului nr. 6.154/31.08.2023 și a anexelor aferente. Potrivit ministerului Educaţiei, în acest document se regăseşte inclusiv Metodologia de organizare şi desfăşurare şi structura probelor de aptitudini pentru admiterea în liceele vocaționale.

Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini), se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat. 

Ce se întâmplă când doi candidați au medii egale 

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii: media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale și nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale. În 2023, media claselor V-VIII a fost ultimul criteriu de departajare pentru candidații cu medii egale.

Ierarhizarea absolvenților se face doar pe baza mediei obținute la Capacitate 

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Media din anii de gimnaziu a fost eliminată din formula mediei pentru admiterea la liceu. Prin urmare, ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Capacitate.

Când începe înscrierea propriu-zisă la școli

În perioada 25-30 iulie 2024 se fac înscrierile propriu-zise la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. Pe 30 iulie 2024, unităţile de învăţământ anunţă, dacă mai este cazul, numărul de locuri rămase libere. În perioada 31 iulie - 2 august sunt rezolvate situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Actele necesare pentru înscrierea la liceu 

Ai nevoie de cererea de înscriere (se descarcă de pe site-ul liceului/se ridică de la Comisia de înscrierea a liceului); cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere – copie după ambele și te prezinţi la înscriere cu documente în original); adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională, în original – clasa a VIII-a – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o; foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale), în original – se obține de la școala de pe care ai absolvit-o și fișa medicală, în original – se obține de la școala pe care ai absolvit-o sau de la medicul de familie, care conține și lista vaccinurilor administrate elevului, potrivit mai multor medici consultați de Edupedu.ro.

Elevii cu cerințe educaționale speciale, CES, depun și certificatul de orientare școlară și profesională și elevii romi depun recomandarea de apartenență la etnia romă.

Mai multe